Køllesværmere

Køllesværmere er stærktfarvede, dagflyvende natsommerfugle. De er meget giftige, da de indeholder hydrogencyanid (cyanbrinte, blåsyre), en gift, som de kan danne selv. De annoncerer tydeligt deres giftighed med deres klare advarselsfarver. Fugle er født med at frygte rød-sorte og gul-sorte insekter. Mere om advarselsfarver her.
Her ovenfor er det en seksplettet Køllesværmer (Zygaena filipendulae).
Køllesværmerne optræder meget lokalt, men de er til gengæld almindelige, der hvor de er. Da de samtidig er meget smukke og ganske frygtløse på grund af deres giftighed, bliver de ofte fotograferet.
Også deres kokon er ganske iøjnefaldende. Det er den gule sag til højre. Den yderst til højre er klækket. Man kan se den sprængte puppehud sidde tilbage i kokonen.

Den seksplettede køllesværmer giver hunnen en gave under parringen. Disse sommerfugle er meget giftige. De kan nemlig producere et stof, der danner cyanid. Stoffet er dog ret dyrt at producere. Ikke desto mindre forærer hannerne en del af deres beholdning til hunnerne under parringen, da stoffet findes i sædvæsken.

Hunsommerfuglene parrer sig kun med hanner, der er fulde af stoffet. Det kan de nemlig lugte, da hannerne tiltrækker hunner ved at dampe af denne giftgas.

 
Hvor køllesværmerne er almindelige kan man nemt samle en lille buket strå med køllesværmerkokoner midt i juli. Så kan man følge med, når de smukke sommerfugle maser sig ud i friheden.
 
Vingerne skal lige pumpes op med luft og hærde, før hun kan flyve. Hunnerne vil ofte blive fundet af hanner og parret mens de tørrer.

Larven af seksplettet køllesværmer. Den lever på planten kællingetand. Den er sort-gult advarselsfarvet, og den er også giftig.

Nedenfor et par i parring. - Hannen giver hunnen en gave under parringen i form af cyanid i sædvæsken. Det kan hun bruge til beskyttelse af æggene.

Den seksplettede køllesværmer er den mest almindelige af køllesværmerne i Danmark, hvor vi har 8 arter. 

 

Til venstre en Pimpinelle køllesværmer (Zygaena minos) fra Melby Overdrev. Den ligner fuldstændig Timiankøllesværmer. Man skal dissekere den og kigge på dens kønsdele, for at se forskel. Men på Melby overdrev findes kun minos, så man kan nok slippe for at slå den ihjel.
Til højre og nedenfor et par Grøn køllesværmer også kaldet metalvinge (Adscita statices).
Man kunne jo godt gå hen og tro, at køllesværmerne var meget lette at bestemme, for man kan jo bare tælle antallet af pletter. Men sådan skal det ikke være. Der er nemlig 3 arter af køllesværmere, der har 5 pletter. Den ene af disse arter er imidlertid meget mindre end de andre, og den hedder derfor Lille køllesværmer (Zygaena viciae). Den er den, der ses her. Den er fotograferet ved Høvelte.

Andre Natsommerfugle

Målere Aftensværmere Glassværmere Køllesværmere Rodædere Spindere o.l. Ugler Småsommerfugle
Mest spinkle, dagsommerfugle-lignende dyr Meget store natsommerfugle Klarvingede og dagaktive Flotfarvede og dagaktive Lidt sære, spinderagtige Ofte lodne. Klapper vingerne sammen Mest brune og flade De små er samlet her.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden
 
iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet