Citronsommerfugl

     
  Citronsommerfuglen (Gonepteryx rhamni) overvintrer som voksen ligesom dagpåfugleøje og nældens takvinge. Disse sommerfugle kan derfor ses flyve meget tidligt om foråret.
Noget af det første, der skal ordnes, når de vågner af vinterdvalen er parring, så man ser ofte to sommerfugle flyve efter hinanden. Parringen foregår diskret i vegetationen.
 
     

Kun citronsommerfuglehannen er gul, hunnen er næsten hvid, og kan forveksles med en kålsommerfugl. Men kun mens den flyver, for dens vingeform er meget karakteristisk.

Citronsommerfuglen lægger æg på tørst. Et af gangen. Her er den ved at lægge et æg på et nyt blad.

 

Bemærk at så godt som alle billeder af citronsommerfugl viser den med sammenklappede vinger. Den sidder nemlig aldrig med åbne vinger, og man skal være dygtigere end de fleste, hvis man skal fotografere den i flugten .....

Så ubeskyttet kan citronsommerfuglen ligge i vinterdvale (diapause).

 

Æggene er meget små og svære at få øje på, men ovenfor ses de i forstørrelse.

 

Citronsommerfuglelarven er sjov. Den sidder stille på bladnerven hele dagen og er usynlig. Den æder mest om natten.

 

Set fra siden sidder larven sjovt, men set oppefra er den så godt som usynlig, og når den sidder hævet sådan opdages den ikke så let af myrer. Myrer, der finder den alligevel, daskes væk med et sving af kroppen. Når larven er udvokset finder den en gren til forpupning. Ofte kravler den et stykke væk fra foderplanten, for ikke at være for let at finde. Her sidder den dog på tørst. Den spinder en tynd line at hænge i.

Så udvikles puppehuden inden i den gamle larvehud, og larven forkortes. Til sidst skubbes den gamle larvehud af. Det kan være ret svært at få den af i forneden, og puppen må svinge kraftigt rundt for at klare det.

Blot 14 dage senere er den færdige sommerfugl klar til at forlade puppen.
   

     
  Citronsommerfuglelarven slipper dog lang fra altid igennem den farefulde larvetid. Tægenymfen nedenfor er f.eks. lille, men grum. Og den lader sig ikke narre af larvens camouflage, eller genere af kirtelhårene. Den udsuger simpelthen den stakkels larve.  
     

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til dagsommerfugle