Enlige gedehamse

Ikke alle gedehamse er sociale og bygger store boer. Blandt de små "murerhvepse" - Ancistrocerus - passer hver hun sine egne unger. Nogle arter bygger små celler af ler, i hvilke de lægger larver af småsommerfugle til føde for deres egne larver. Så lægger de et æg og lukker cellen. Andre arter bruger eksisterende huller eller rør, såsom hule strå, hvori de laver deres larvekamre.

Den lille gedehams herover er en enlig gedehams (Anchistrocerus sp.) Også enlige gedehamse har brod og kan stikke. Der findes flere arter. - Man kan se, at det er en gedehams - og ikke en gravehveps, som kan ligne - på at alle gedehamse folder deres vinger på langs i hvile.
Her ovenfor er det et plexiglasrør, i hvilket en enlig gedehams har samlet små sommerfuglelarver, som den har lagt æg i og lavet skillevægge af ler imellem. Se her, hvordan man får sådanne husdyr.
Man skulle tro, at de små hvepselarver var godt beskyttede herinde, men faktisk er der mange snyltere, der er ude efter den gode madressource og det beskyttede skjulested, så det man klækker fra sådanne rør er ikke altid det forventede.
Her er en af de Ancistrocerus-gedehamse, der er klækket fra røret ovenfor. De er meget små, kun omkring 1 cm lange. Man ser dem ret tit i skærmblomster om sommeren. Arten her hedder Ancistrocerus trifasciatus, men de er svære at bestemme. Man bliver nødt til at bedøve dem, eller slå dem ihjel, for at finde frem til arten. Nedenfor ses nærbilleder af bagkroppens underside og ansigtet, som skal undersøges for at bestemme arten. En stereolup er et must.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til de andre årevingede.