Muldvarp

Muldvarpen (Talpa europaea) tilhører insektæderne, men den der helt tilpasset underjordisk levevis. Den kan dog godt finde på at komme op om natten for at finde regnorme på jorden, og med de små bitte øjne kan den skelne nat fra dag. - Det er nemlig vigtigt, at det ikke kommer op om dagen, hvor det vrimler med rovdyr, som kan se den.

Muldvarpen er stærk! Den graver med forbenene, hvis hænder er skovlformede. Til højre ses en bagfod.
Muldvarpen er territorial, og dens udstrakte gangsystem er kun beregnet for den selv. Flere gange i døgnet løber muldvarpen sit system igennem, og den tisser hele vejen, så andre muldvarpe i nærheden kan lugte, at gangsystemet er beboet. Kikker de alligevel indenfor, får de tæv!
     
  Muldvarpens underside er sort.
De fleste dyr har ellers en lys underside. Det gør dem nemlig sværere at se, da det gør det mindre tydeligt, at de skygger for deres egen underside.
Muldvarpen laver jo under jorden, så den kaster ikke skygge.

Muldvarpens pels er tæt og blød, og den kan stryges lige vel forfra som bagfra. Muldvarpen løber nemlig ofte baglæns i gangene, som de fleste steder er for smalle til, at den kan vende sig.
 
     
Den ene dag om året, hvor muldvarpehunnen er i brunst får hannen lov at komme indenfor, men kun til parringen er overstået. Hannen sørger i øvrigt for at anbringe en parringsprop i hunnens skede under parringen, så hun ikke kan falde for fristelsen til at lukke flere hanner indenfor. Derefter jages han på porten. Eller rettere ud af gangsystemet.
Mere kan læses i bogen om havedyrenes sexliv, som kan downloades gratis her.
Muldvarpeungerne fødes i april-maj og bliver i moderens gangsystem i et par måneder, hvorefter de jages væk. Mange muldvarpeunger klarer ikke at skaffe sig et territorium og i juli ses mange døde muldvarpe.
 Her kan du se, hvordan du laver en muldvarp i skumgummi.
Man siger, at alle muldvarpe er hanner indtil april. Undefor parringstiden ligner alle muldvarpe nemlig hanner. Hunnernes vagina er lukket og deres klitoris ligner en penis. Hunmuldvarpes æggestokke rummer nemlig væv, der danner masser af det hanlige kønshormon testosteron, som gør dem stærke, aggressive og får dem til at ligne hanner. Dette væv svinder ind når paringstiden nærmer sig, så de kan acceptere hannen et lille øjeblik, og så de ikke er aggressive overfor deres afkom.
 
 
 
Ofte ser man rækker af muldvarpeskud langs skovvejene. Her bliver jorden hård, og muldvarpene kan ikke grave under stien, men må grave ved siden af vejen. Inde i skovbunden laver muldvarpene sjældent skud, for jorden er blødere og kan blot skubbes til side.
Nogen bruger fælder, når de skal fange muldvarpe.
Se her, hvordan vi gør på Vestre Hus.
 
 
En "muldvarpeskræmmer" er et aggregat, som man stikker i jorden og som udsender en lyd en gang i minuttet. De skulle jage muldvarpe væk, men alle kontrollerede forsøg viser, at muldvarpene er totalt ligeglade med dem. Til gengæld kan jeg oplyse, at mange naboer finder dem overordentligt irriterende!
Når mange tror, at de virker, er det nok fordi muldvarpenes graveaktivitet skifter meget i løbet af året. De graver mest tidligt om foråret, og igen om efteråret. Sætter man skræmmerne op, når muldvarpene er færdige med at grave, ser det ud som om de virker.

Muldvarpen er aktiv hele året, for den lever hovedsageligt af regnorme, og de kan findes året rundt, hvis man kan opsøge dem under jorden.
I det hele taget lever muldvarpen i et temmelig konstant miljø. Uden væsentlig forskel på nat og dag - og med langt mindre forskel på vinter og sommer, end vi andre oplever.
Et lille eventyr om muldvarpen kan læses her.

Brunstgang. Den slags lange gange graver hanmuldvarpene i starten af april, for at finde hunmuldvarpe.
Muldvarpen nedenfor er en ret almindelig farvevariant. Rigtige albinoer er sjældne.
 

 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden
 
iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet