Gedehamserivaler

(alment om gedehamse her.)

I et lille ubrugt legehus ved mit sommerhus fik jeg lejlighed til at følge disse to hvepseboers opbygning og endeligt.
I starten af maj begyndte to gedehamsedronninger at bygge bo i hver side af det lille legehus. Det måtte gå galt, for sådan to gedehamsefamilier er jo fødekonkurrenter, så de accepterer ikke bare hinanden.
Men det gik hurtigt fremad. Begge dronninger fik bygget et fint nyt yderlag på boet, men så pludselig så det højre bo ganske gennemhullet ud. Dronningen fra modsatte side havde set sit snit til at bide i det, mens ejeren var ude at samle mad eller træmasse.
Venstre bo var stadig nydeligt. Højre dronning blev sat noget tilbage, for hun skulle reparere sit ødelagte bo.
Og så en dag, vupti, var der søreme også sket skade på det venstre bo. Det hang ganske i laser, mens højre bo var repareret. Lidt aparte i formen, men nydeligt.
Her kan man se begge boer. Der er også et lille bo i loftet til højre, men det døde ud.
Begge boer blev ødelagt endnu en gang, men nu begynder der at klække arbejdere, og så er der altid nogen hjemme. Nu går den ikke længere.
Så nu fik begge boer lov at vokse, og da der nu var mange til at bygge, gik det hurtigt.  
Lag på lag blev lagt.
Jeg fik så ikke kigget til hvepsene i nogle uger, men kom tilbage sidst i august.
Da var boene splittet ad og tømt for larver. Jeg forestiller mig, at det er musvitter, der har været forbi. De har flået væggene fra hinanden og omhyggeligt pillet næsten alle larver ud af cellerne. Det har jeg set musvitter gøre andre steder. De æder også de voksne gedehamse uden frygt. Seje småfugle.
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til de andre årevingede.