Kragefugle

Kragefuglene er store, intelligente fugle med kraftige næb

Husskade (Pica pica).

Husskaden er tæt knyttet til menneskeboliger, selv om den ikke er specielt elsket. Det er ellers en af vore smukkeste fugle, og dens forbrydelse består jo ikke i noget, vi ikke selv ville gøre; nemlig at spise æg og fugleunger.
Hvor vi mest spiser høns, spiser husskaden mest solsorteunger. Solsortens rede er nemlig ofte nem at komme til. Det har dog ingen indflydelse på solsortebestanden. Solsorte får mange unger i løbet af en sommer, og da solsorten allerede er vores mest almindelige fugl, er der ikke plads til flere. De fleste unger skal altså dø af et eller andet.
I Ravnsholt Skov ses husskaden ved Vestre Hus, men inde i skoven afløses den af skovskaden.
Husskaden er ikke så manøvredygtig i tæt skov.
Klik her for at læse myten om, hvorfor skaden æder solsortens unger.
Jeg har to gange opfodret en skadeunge, så husskaderne står mit hjerte særligt nær. Det er et stort arbejde at opfodre dyrebørn, men skadeungerne Sauron og Chata var umagen værd!
Skovskade  (Garrulus glandarius)  
Skovskaden (Garrulus glandarius) med det smukke blå vingespejl er almindelig i skoven, men den er meget opmærksom og ikke så let at komme på ordentlig fotoafstand af.
Skovskadens skrattende stemme høres overalt i skoven. Den kaldes "skovens sladderhank", for den råber for de andre fugle, at nu kommer der et menneske snigende. Men den er også meget dygtig til at efterligne andre fugles lyde - såsom musvåge- og sortspætteskrig.
 
Skovskade på jordnødderne.

Skovskaden samler forråd om efteråret. Tusindvis af agern bliver gemt i jorden, og den husker udmærket, hvor de er gemt.

 
     
  Skovskaden kan jo sluge hele agern, men den fordøjer ikke bare de hele agern. Den flyver dem bare hen et fredeligt sted og hakker dem fra hinanden i små bidder.  
     

Råge (Corvus frugilegus). Det er en stor sort fugl, som kan kendes på den nøgne grå næbrod. I hvert fald hos voksne fugle.
Råger er ikke skovfugle, selv om de bygger rede i høje træer. De foretrækker træer i smågrupper, og de bor i larmende kolonier.
I Lillerød findes flere kolonier, og mange tror, at der bliver flere og flere råger, men populationen er nu ret stabil.
Rågerne æder mest orme og andre smådyr, men de tømmer også gerne papirkurve langs vejene.

Rågekoloni ved Allerød station.
Gråkrage (Corvus cornix). Gråkrager er på størrelse med råger og er også fugle fugl fra det åbne land og byer. Den bryder sig ikke om skove. Den ruger ikke i kolonier som rågen.
Kragen nedenfor har fundet mejseboldene foran en Netto. Det er kloge fugle som udnytter de muligheder, der byder sig.
 
 
   
Alliken er mindre end en krage og den har en fin sølvgrå hætte. Alliker ruger i hule træer eller i skorstene.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet

Tilbage til fugle