Særheder i mikroskopet

Når man sidder og kigger efter alger og smådyr i mikroskopet, støder man af og til på helt andre genstande, som kan være rigtigt svære at bestemme. Jeg har samlet nogle af dem her.
Alle disse genstande er ukønnede spredningslegemer fra svampe - såkaldte konidier. De sjove spiralsnoede her er fra en Helicosporium. De andre kan jeg ikke sætte navn på.
Undersøger man mosevand, vil man også ofte finde sporehuse fra bregner. Det er de små pletter på undersiden af bregneblade, som er fulde af bregnesporer og som smider dem ud. Se her. - Det højre sporehus er tomt.      
Pollenkorn kan man også støde på. Især de store gran-pollenkorn med den sære form, lægger man mærke til. Formen skyldes to luftsække, der formindsker kornets vægtfylde.
Hvis der er åkander i vandet, kan man støde på disse usædvanlige kalkstjerner i vandet. De stammer fra luftkanalerne i åkandestænglerne, hvor de sørger for at holde kanalerne åbne. Det er også sådan én ude til højre.
Disse væsener vil man søge forgæves efter i algebøger. Det er nemlig trichomer: små hår, der sidder på undersiden af blade af stilkeg.
Disse små tingester kan man finde mange af i mosevand. Det er sporer fra tørvemos. Denne ligner, men det er et pollenkorn fra en birk.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet   Tilbage til
mikroskopisk liv.