Takvinger

Takvingerne udgør en stor familie af farvestrålende dagsommerfugle. De er specielle ved kun af have fire fungerende ben.

Andre takvinger:

Sørgekåbe (Nymphalis antiopa)
Denne smukke store sommerfugl er ikke almindelig. Den overvintrer i skovbunden under bark eller mellem visne blade, og parrer sig i det tidlige forår.

Sørgekåbens larver lever selskabeligt på birk og bævreasp.

Admiral (Vanessa atalanta)
Admiralen (ovenfor) er en træksommerfugl, som tidligere ikke har overvintret hos os, men som er kommet trækkende sydfra hvert år for at lægge æg. De nye admiraler trækker så tilbage igen. Med de mildere vintre, vi på det seneste har tillagt os, er det dog blevet mere almindeligt at se overvintrende admiraler. Admiralen ovenfor til højre er fotograferet flyvende i februar.
Admiralens larver lever på nælde, men æggene lægges enkeltvis, så man finder ikke mange larver sammen. Den voksne admiral ses ofte på nedfaldsfrugt.

Admirallarven gemmer sig i sammenrullede nældeblade, og når den skal forpuppe sig, gnaver den en nældestængel halvt over, så planten danner et telt, som den kan forpuppe sig i i ro og frem. Puppen har smukke gyldne pletter.
 
Admiral på min bil
Tidselsommerfugl

Tidselsommerfuglen (Cynthia cardui) ovenfor er ligesom admiralen en træksommerfugl, og dens hyppighed varierer meget fra år til år.
Tidselsommerfuglens larve lever mellem sammenspundne tidselblade, og dens puppe er gylden.

Den store brune irissommerfugl (Apatura iris), hvis hanner har et iriserende blåt skær, ser man sjældent. Den flyver normalt rundt oppe mellem træernes kroner, hvor kurtisering, parring og æglægning foregår. Og flyvetiden er kort, kun et par uger i juli. Sommerfuglen tiltrækkes imidlertid af diverse ulækre ting, såsom hestepærer, døde dyr og sved, og den slags kan få den store, kraftfulde sommerfugl til at komme ned på jorden. Den ovenfor til venstre sutter på en gammel havestolshynde. Ved at sutte på den slags får sommerfuglen nogle af de salte, som dens kost som larve har været fattig på. Larven lever på pil og ligner en lille snegl. 

Iris på min bil :)
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til dagsommerfugle