Diverse filtfugle

Man kan let få lyst til at lave svaner, for de er så smukke. Filtsvanerne til venstre er anbragt på et spejl en vinterdag i skoven.
Svanerne er først lavet i hvidt, hvorefter rød og sort uld er filtet udenpå.
Selv om fugle jo er meget forskellige, så filter jeg dem faktisk på nogenlunde samme måde. Jeg starter med at filte næbbet og bygger så fuglen op fra forenden. Jeg starter altså ikke med en klump uld, der bliver hele fuglen. Den første klump bliver kun til næb og hoved, og holdes åben bagtil så kroppen kan kommes lidt ind i som en selvstændig klumt - og det samme med halen. Svane og skade har fået perleøjne syet på. Benene er lavet af ståltråd, som trykkes igennem filten til sidst.
Den lille høne er filtet hul i bunden, så hun kan ligge på et æg.
Hvinand. 
Hvinanden er en fantastisk lille dykand, som gerne udruger sine ællinger i hule træer højt over jorden. Den slags træer har vi bare ikke mange af, så de fleste hvinænder flyver højt op i Sverige for at yngle. Men hvis man sætter redekasser op, og helst ud over vandet, så kan man være heldig at hvinanden flytter ind. En del hvinænder yngler således i Nordsjælland. 
De nuttede små ællinger hopper ud af kassen straks de er klækket.
 
Ellers kan man jo lave sine hvinænder selv. Disse er -som de andre fugle - filtet fra næbbet. Kassen er filtet over et stykke skumgummi. 
Spætmejsen er en sjov lille fugl, som med sin torpedoformede krop er nem af formgive i filt. Her er jeg startet med et stykke sort uld, som er filtet spidst i den ene ende til næb, mens den ufiltede ende så er blevet lagt mellem et stykke blågråt og et stykke hvid uld, hvorefter det er filtet sammen til krop og hale. Før filten er blevet for fast har jeg mast huller i, så perler har kunnet sys ind i filten. Små plasthårklemmer er også syet ind i filten som fødder. Så kan spætmejsen sidde alle vegne. 
Filturo.  
Hvis man filter små fugle, kan det være sødt at hænge dem op som en uro.
Tynd blomstertråd kan nemt trykkes igennem filten, og stykkerne kan sættes sammen i løkker, så det hele bliver meget elastisk og letbevægeligt. 
Jeg hængte dog også et par stykker udenfor til pynt, men det gik ikke godt. Musvitterne troede, at der var noget spiseligt indeni (edderkoppeæg), så de pillede dem fra hinanden. 
Måge  
Mågen er faktisk meget let. Næb, hoved og krop filtes i et stykke fra næbbet til halen. Så tvinges halsen til krumning og gråt filtes på som vinger - med sort i spidserne. Så filtes gult på næbbet, og der mases et hul gennem hovedet til glasøjnene, der sys på. Et par flade fusser filtes på undersiden, så mågen ligger mere stabilt.
Denne er tænkt som en stormmåge, men det kan også være en sølvmåge. - Der findes ikke noget, der hedder en havmåge ;)
 
Pingviner er også fugle, selv om de ikke kan flyve. Her er det et hold pingvinkyllinger. 
Dels alene ude i sneen, og dels indenfor sammen med far.
 
 
Her er det en voksen havørn, der skuer mod det himmelske lys.
Ugler Småfugle Halemejser Nem lille fugl
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer Tilbage til
filt