Garnfarvning med svampe

Hvis man gerne vil gå på svampejagt, men ikke rigtig tør spise svampene, så kan man jo i stedet bruge dem til at farve garn med. Det er ikke svært, og det kræver ikke noget særligt udstyr.
Cinnoberbladet slørhat (Cortinarius semisanguineus) er ofte meget talrig i yngre granbevoksninger. På få minutter kan man plukke en kurvfuld. Svampene koges derefter godt igennem i et par liter vand, hvorefter svampene sis fra vandet, som er blevet mørkerødt. Det er dette vand man farver med - det kan absolut ikke spises!
Garnet skal være ufarvet uldgarn i løse nøgler. Før farvningen skal garnet bejdses, hvilket betyder at det skal opvarmes i en opløsning af et metalsalt, f.eks. alun. Helst i en stålgryde. Man skal altid huske at varme ulden langsomt op og køle den langsomt af, så kan den sagtens tåle at koge.
 
Forskellig bejdse giver forskellige farver. Luft godt ud under bejdsningen!
Efter bejdsningen skylles garnet godt og kommes så i svampevandet som langsomt opvarmes til kogepunktet. Lad garnet ligge i badet en times tid og skyl det så grundigt.
 
Disse tre garnnøgler er alle farvet med cinnoberbladet slørhat. Det røde nøgle er bejdset med alun, det brune med kobbersulfat og det lyse er ikke bejdset. Garnet ovenfor er bejdset med jernsulfat og farvet med grønkødet slørhat, som ses nedenfor.

Hvad kan man så bruge det farvede garn til? Man kunne måske prøve at lave en strikkemaskine til tubestrik? Se her.
Det er nemt at farve med Brunporesvamp, da en enkelt svamp er nok - og resultatet bliver flot. Garnet er bejdset med alun.
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer

Tilbage til
praktiske idéer