Hvad er en Gryf?

Når vejret er koldt og vådt, kan man da heldigvis kikke efter GRYFFER. Selv om de desværre efterhånden er blevet noget sjældne.

Og hvad er da en Gryf?

Du har sikkert aldrig set en gryf, for de er meget små, så man skal kikke godt efter.

Når det er godt vejr og himlen er blå, svæver gryfferne rundt højt oppe i luften, hvor de bliver varmet af solen.
Men hvis der kommer skyer på himlen, vil gryfferne ikke være der mere, så vil de ned på jorden for at få noget mad.

De kommer ned på en underlig måde. De kravler nemlig ind i de vanddråber som skyerne er fulde af; og der sidder de så og venter til dråberne er blevet så store, at de falder ned fra himlen.

Når dråberne falder, falder gryfferne med. Man kan se dem, hvis man kikker godt efter; men det er svært, for dråberne falder hurtigt.

På billedet herover kan du se noget sjovt. Der er en dråbe med to gryffer i. Det hænder nemlig, at to gryffer vælger den samme dråbe, men det er meget sjældent.

Så falder de med vandet ned på jorden, hvor de falder ned på bunden af vandpytterne. Her spiser de så af det herlige mudder, der har samlet sig i pytterne, og de bliver store og stærke.

Desværre er gryfferne blevet sjældne, fordi der tit er gift i pytternes vand, hvis nogen har sprøjtet mod ukrudt eller skadedyr. Det kan gryfferne ikke tåle!

En dag, når vejret er tørt og blæsende, kommer gryfferne igen op til overfladen, hvor vinden river dem løs og fører dem højt op i luften, hvor solen atter kan varme dem.


Det er derfor, de hedder gryffer. Det siger et lille "gryf", hver gang vinden river en gryf af en bølgetop.
 

Nu ved du, hvad en gryf er. Du kan kikke efter dem næste gang det regner eller blæser. Du kan også lave din egen gryf. Se bare her. Eller her. Eller man kan lave gryfkager.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Tilbage til eventyr