Diderma

Forskellige diderma-arter findes i bunden af løvskoven, og ser ikke ud af så meget. De kravler op på blade og planter for at danne sporocarper. De modne sporocarper er yderst omgivet af en kalkholdig skal, der knækker ved modenhed, og indenfor denne en tynd hinde. Diderma betyder dobbelt hud.
Dette er formodentlig Diderma testaceum.

Sporemassen er sort. Enkelt-sporer er brune og glatte set i mikroskop.

I midten sidder en stor halvkugleformet columella.
Diderma kravler også gerne op på levende planter.

 

I mikroskopet ser man sporer, små runde kalkstykker og lange bølgede capillitietråde.

 
Diderma umbilicatum
Her er det en anden Diderma-art, der kommer flydende op af skovbunden for at danne sporecarper på visne blade eller gamle kævler i skovbunden. Diderma umbilicatum har en fin klat æggeskallignende overflade, som kan være brun, grå eller hvid efter hvor meget kalk den indeholder. Sporocarperne har en mat glans.
Her ses den æggeskal-lignende overflade, som knækker i stykker ved modenhed. En knækket sporocarp, hvor man kan se den mørke sporemasse, den store runde rødbrune columella, og den helt sammentrykte, hvide stilk.
Stilken hos denne art er som regel tyk og helt skjult under sporocarpen, men an og til er en enkelt stilk længere og synlig, som her til højre.
I mikroskopet kan man se capillitiet, bestående af lange, stive, vortede og næsten ugrenede tråde. Sporerne er meget mørke.
Der er også masser af kalkkorn. Samme svampedyr på træ.
 
Diderma floriforme - den blomsterlignende.  
   
En af svampedyrenes største fjender - springhale.       Capillitium og sporer fra Diderma floriforme. 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe Tilbage til svampedyr