Didymium

Didymium-arterne danner små sporocarper, ofte stilkede, som er dækker af små løse kalkstykker. Sporerne er mørke: sorte eller brune. Der er ofte rigeligt med kapillitium, som stråler ud fra en columella.

 Didymium bahiense

Didymium bahienses sporocarper sidder på lange stilke.

Under mikroskopet kan man kende de stjerneformede kalkkrystaller, som findes i sporangiernes overflade. Nedenfor ses de sammen men sporerne. Er man heldig, kan man også finde capillitietråde med buler, som dem til højre.

De søde små sporangier står på råddent træ og visne blade. Men de er altså meget små. Kun en god millimeter høje.

Didymium melanospermum
Didymium melanospermum lever i skovbunden og kravler tit op i stive mosser for at danne siddende sporocarper. Den kan være lokalt meget talrig, så mosset får grå pletter.
Til højre kan man se de mange små grå sporangier på deres små sorte stilke.
Sporerne ser helt sorte ud i mængde. I mikroskopet er de mørkebrune. Capilitietrådene, der går fra kolumellaen og ud mod overfladen er tynde, bølgede og glatte.
 
Didymium melanospermum kravler også op på blade.
På den store forstørrelse til venstre ser man tydeligt de fine kalkkrystaller, der dækker sporocarpet. Nedenfor ses kolumellaen i midten.
 
Didymium gør sig også godt i filt :)
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe Tilbage til svampedyr   Bjørli Lehrmann