Enteridium: Skinnende støvpude

 (Myxomycetales)

Skinnende støvpude (Enteridium lycoperdon) herunder minder om troldsmør, men den har på et tidspunkt en skinnende, glat, cremefarvet overflade. Denne falder siden hen, så sporerne slippes ud.
Den findes om foråret, og er undertiden ganske almindelig. Den kan blive stor. Op til 10 cm. i diameter. Den findes på dødt træ, som de fleste svampedyr.

Når blasmodiet kravler frem på træets overflade er det hvidt, og det kunne være hvad som helst, men kig igen efter en dags tid eller to, og man kan se, hvilket svampedyr, der er tale om.

Som ung kan den finde på at svede lyserødt. Siden tørrer overfladen ind, og der dannes kanelbrune sporer under overfladen. Den er helt blød.

Denne slags store ensartede frugtlegemer kaldes aethalier.  
Svampedyr skifter hurtigt udseende når de modnes, og da mange kun kan bestemmes som fuldmodne, er det en god idé at vende tilbage til de modnende frugtlegemer og se, hvad de bliver til. Men husk at afmærke stedet godt, for svampedyr er ofte langt mere synlige som plasmodier end som modne. Se bare hvordan den skinnende støvpude ovenfor smelter sammen med omgivelserne fra billede 1 til billede 2.

Enteridium olivaceum

Dette er en anden enteridiumart: Enteridium olivaceum. Plasmodiet er nærmest kødfarvet, når det kravler op for at danne frugtlegemet, som dog hurtigt skifter farve.
Dette er også en Enteridium olivaceum i et ungt stadium, hvor den ligner caviar.
Siden tørrer overfladen ud, mens sporerne indeni modner.
Til sidst brækker overfladen i stykker så sporerne kan flyve væk.
Ovenfor ses sporerne. De hænger ikke sammen i klumper, så der er tale om Enteridium olivaceum var. simulans - i nogle bøger angivet som Enteridium simulans.
Nederst pseudo-kapillitium der ligger som tynde plader mellem sporerne.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe Tilbage til svampedyr