Fuligo

Troldsmør (Fuligo septica)
Troldsmør er et af de mest almindelige og iøjnefaldende svampedyr. Som ung flyder troldsmør rundt mellem bladene i skovbunden og inden i råddent træ som en kæmpestor, mangekernet amøbe - et plasmodium. Her optager den forskelligt organisk stof og vokser sig større.
Når den er stor nok kravler den ud på overfladen af en stamme eller træstub og bliver nu fast og gul og meget iøjnefaldende. Til sidst danner den sporer i sit indre. Ydersiden smuldrer, sporerne flyver med vinden, lander i skovbunden og kan nu atter spire og med tiden danne et nyt plasmodium.
Ovenfor kan man se plasmodiet flyde ud på overfladen og skifte form.

Her ses det modnende troldsmør. Det ligger på et leje af hvide plasmodierester: et hypothallus.

I Mexico kaldes troldsmør "caca de luna". Det betyder månebæ. De unge frugtlegemer spises stegt.
Nedenfor moden troldsmør med sporer i sit indre. Til højre nederst ses sporer og små kalkkrystaller i stor forstørrelse.
Troldsmør er en af de mange svampedyr, som har kalk i sine frugtlegemer.
 

Svampedyr findes overalt på jorden, men flest findes i tempereret løvskov. De samme arter kan findes overalt  hvor biotopen passer, hvilket skyldes at sporerne er så små, at de let flyver med vinden over store afstande.
De vækker sjældent stor opmærksomhed, men en masseforekomst af troldsmør i Dallas - Texas - i 1973 medførte frygt. Store plasmodier dukkede op på græsplæner rundt omkring, og selv om de blev spulet i stykker med vandslanger, samlede de sig efter en tid igen. Kreative journalister fortolkede fænomenet som en invasion af væsener fra det ydre rum, som det var umuligt at ødelægge.
Mærkelige er de da også - og spændende - men ikke farlige, og ganske jordiske.
 
Fuligo candida 
Troldsmør i hvid udgave.
Troldsmør findes også i en hvid udgave. Undertiden opfattet som blot en underart - Fuligo septica var. candida.
 

 
Overfladen dækkes af hvide kalkkrystaller mens massens indre omdannes til mørke sporer. De blæser med vinden, når overfladen tørrer ud og smuldrer hen.

Mens vævet tørrer ind og omdannes til sporer, kan der dannes dråber på overfladen.

Tydeligt todelt overflade. Pseudocapillitium.
Fuligo rufa
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe Tilbage til svampedyr

 
  Bjørli Lehrmann