Birk

Birketræerne i skoven tilhører i virkeligheden to forskellige arter, nemlig dunbirk (Betula pubescens) og vortebirk (Betula verrucosa).
Vortebirken er den mest almindelige, da den gror på ret tør bund. Dunbirken gror i moser og ved skovsøer.
Birketræer bliver ikke plantet i skoven, men de dukker op af sig selv, så snart der er et bart stykke jord. Birkene har nemlig små frø, der let bliver spredt, og de gror hurtigt op.
Herunder er det blade af vortebirk, og træet til højre er også en vortebirk.

Dunbirkens bark forbliver fint hvid, som baggrunden her på siden, mens vortebirkens bark bliver dybfuret og mørk med alderen, som på billedet ovenfor.

Birken er et lystræ. Den lukker meget lys igennem - og den kræver meget lys.
Det er et træ, der hurtigt dukker op, når der er mulighed, men det kan ikke i længden klare sig i konkurrencen med de fleste andre træer. Birketræer bliver ikke så gamle.
Birkene blomstrer ved løvspring i starten af maj. På hvert træ sidder både hængende hanrakler og oprette hunrakler, begge sammensat af mange enkle blomster. Hanraklerne spreder utallige pollenkorn, som flyver med vinden. Pollenkornene har en størrelse, der gør dem velegnede til at udløse allergiske reaktioner, så mange mennesker lider under birkens blomstring.
Birkepollen i stor forstørrelse

 

 
Det er også kun dunbirken, der får heksekoste. Disse tætte grenduske - som kan deformere hele træet - skyldes, at træet er smittet med en svamp. Svampen hedder Taphrina betulina.

Birkefrø er ganske små og forsynet med vinger, så frøspredningen er meget effektiv. Ovenfor ses tre frø samt et skæl fra raklen.

Det er nemt af se forskel på de to birkearter, hvis man kikker på de små kviste. Dunbirkens kviste er dunede, mens vortebirken har små harpiksvorter.

Dunbirk

Vortebirk

Dunbirk til venstre, med stive oprette smågrene samt heksekoste - og vortebirk til højre, med hængende smågrene.
Birkemose med lyserødt skær før løvspring.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden

Tilbage til
undervisning

iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til træer Næste træ