Ulvefod

Femradet Ulvefod (Lycopodium annotinum) kan findes i nogle af Ravnsholt Skovs utallige små moser. Den findes lettest om efteråret, når de højere planter er ved at opgive.

Ulvefod er en sporeplante - som mos og bregner - og den sætter således ikke blomster eller danner frø. Bl.a. derfor blev den tidligere opfattes som en magisk plante, som kunne fordrive ondt.
Planten danner lange ranker, som man om foråret bandt om hatten, og som de unge piger bar om livet til Sankt Hans. Det blev kaldt Johannesbælter, og de skulle afværge uønsket graviditet og andet ondt.
Nyhøstede "aks". De åbner sig og smider sporerne, når de kommer ind i varmen.
Ulvefod danner millioner af små bitte sporer i de akslignende sporofylstande. I september og oktober kan man drysse dette sporestøv ud af aksene, og det er ret sjovt at lege med.
Støvet kaldes heksemel, og det kan bruges som fyrværkeri, for det blusser voldsomt op, når det antændes. F.eks. hvis man puster det ind i et lys. Smartest er det at bruge et knæksugerør, hvis korte ende dyppes i pulveret, hvorefter man puster støvet ind i et lys ved at puste i den modsatte ende. - Prøv endelig ikke at suge!
Heksemel er også blevet drysset på piller, for at forhindre dem i at klæbe sammen. Det gør fingrene helt glatte, når man roder med det.
Selv om pulveret blusser voldsomt op, er det ikke farligt som rigtigt fyrværkeri. Der er tale om en såkaldt støveksplosion, hvilket betyder at pulveret kun kan antændes, hvis det forekommer som en tåge - med masser af ilt omkring de enkelte sporer. Det nytter ikke noget at sætte en tændstik til en bunke.
Har man ikke ulvefod i sin skov, kan man købe pulveret på nettet. Søg på lycopodium powder. Eller "Dragons breath": drageånde.
  Drageånde
Da de første fisk krøb op af vandet engang i kultiden, var jorden allerede bevokset med høje skove. Det var ulvefodsplanternes slægtninge, der den gang dominerede og kunne blive 30 meter høje. Også mens dinosaurerne levede langt senere i kridttiden var det ulvefodsplanter, der dominerede, for blomsterplanterne begyndte først deres succesrige artsdannelse i løbet af kridt og tertiær. - Kig her og her og se, hvordan du kan lave dine egne dinosaurer, der passer i størrelse til nutidens ulvefod.
Andre karsporeplanter
Bregner
Padderokker
Andre
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til frøplanter