Fyrsvamp eller tøndersvamp

Tøndersvamp (Fomes fomentarius) kaldes også fyrsvamp.
Denne svamp er meget almindelig, og den har gennem århundreder været højt skattet som tønder, dvs materiale, som kan fange gnister og gløde længe. Før tændstikkernes tid slog man ild med et fyrtøj, eller blot et ildstål og flint, og gnisterne blev fanget i tønder: skiveskåret tøndersvamp kogt i aske og tørret. Denne kunst kan let læres. Se her hvordan.

Hvis man saver toppen af en tøndersvamp og sætter ild til dens indre, gløder den i mange timer. På den måde har man kunnet transporteret ild i stenalderen.
 
Store - eller ligefrem kolossale - eksemplarer af tøndersvamp findes mest på bøg, mens man på birk undertiden kan finde miniaturesvampe. Denne svamp kan i øvrigt optræde som trædræber, så i skovbruget er begejstringen behersket. Svampen slår træerne ihjel ved at snige hyfer ind under barken på træet og liste giftstoffer ind i træets væv.

Ikke sjældent ser man mærkelige svampe som denne. Svampe reagerer på tyngdekraften, så porefladen altid vender nedad. Ellers kan sporerne ikke falde ud. Flerårige svampe som tøndersvampen kan så opleve, at det træ den sidder på vælter mellem to vækstsæsoner, og så må den selv ændre retning. Man kan også finde gamle svampe fulde af huller. Nogen bor i svampen.
Det kan være forskellige larver. Her er det Netskyggebiller.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe
Tilbage til poresvampe