Blånende rørhatte

Indigo-rørhatte

Indigo er er blåt farvestof, der udvindes af en ærteblomstret plante fra Indien. Før man fik farve fra denne plante var det meget svært at farve noget blåt, så blå blev regnet for en særlig fin farve. Kongernes farve.- Man kan godt farve garn med indigorørhatte, men garnet bliver brunt, ikke blåt.

 
Den smukke Punktstokket indigorørhat (Boletus erythropus) er fint lysegul i friske brud, men den bliver lynhurtigt nærmest blåsort. Det forhindrer den dog ikke i at være en udmærket spisesvamp og den blå farve forsvinder ved opvarmning. Den er meget fast i kødet, og svinder næsten ikke ved stegning. Den bør dog - som det gælder for de fleste svampe - ikke spises rå. Den er hallucinogen, hvis den spises rå.
Punktstokket indigorørhat
 
   

     
  Også Netstokket indigorørhat (Boletus luridus) kan spises, men den er ikke helt så fin som den punktstokkede. 
Dens rørmundinger er ikke så orange, og den har net på sin gule stok.
 
     
 

Selv om man ikke har tænkt sig at spise dem, er alle de blånende rørhatte sjove at finde, fordi de er så gode til at skifte farve. Her bliver der leget med en gammel Netstokket indigorørhat.

Der findes også en Sortblånende rørhat (Boletus pulverulentus). Den har gule rør og fine prikker på stokken, som mørkner nedefter. Den er også spiselig, men jeg har ikke smagt den.
Brunstokket rørhat (Boletus badius).
En glimrende, almindelig, spisesvamp. Ikke så fast som Karl-Johan, men med fin smag.
Når man trykker på rørene, blåner de.
Kastanjerørhatten (Gyroporus castaneus) er sjælden. Den er kastanjebrun, men gror hyppigst under eg. Den blåner ikke og er meget lys i kødet. Den kendes bedst på dens mærkelige kamrede stok.

Rodrørhat (boletus radicans) er sjælden. Læderagtig, blånende, rodslående, med fint net øverst på stokken. Den smager bittert, så den spises ikke.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til svampe
Tilbage til rørhatte