|
|
En af vore
allerbedste svampe er Spiselig rørhat (Boletus edulis), også kaldet
Karl-Johan efter en svensk konge, som satte stor pris på denne
svamp. Den ligner en krydderbolle, rørene er hvide til gule og
kødet hvidt og ikke blånende.
|
|
|
|
|
På stokken er et lyst net. Den
gror både under løvtræer og i yngre granskov.
Denne svamp kan fint spises rå. Skær den i terninger og vend dem i
lidt olie, salt og peber. Smagen er nærmest som fugtig, mild nød. Den
er også rasende lækker, hvis den ristes på panden til vandet er
kogt væk og den brunes en smule. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Det kan dog godt betale sig at skære svampen over før man slæber den
hjem. Denne svamp bliver nemlig hurtigt angrebet af
svampemyg,
og de talrige maddiker gør svampen mindre delikat. |
|
|
Stor, men for gammel ......... |
Svampen her er næsten blevet ædt op
af snegle. De kan virkelig tage for sig. |
|
|
Man kan af og til finde Karl-Johan svampe med
grotesk forstørret stok, og rigtigt ofte rørhatte med
hvid belægning. Begge dele skyldes, at svampen er
angrebet af en snyltesvamp. Disse svampe bør ikke
spises. |
|
Spiselig rørhat må dog
ikke forveksles med Galderørhatten (Boletus felleus) nedenfor. Den
gror også i |
|
|
|