Karl-Johan og Galderørhat

En af vore allerbedste svampe er Spiselig rørhat (Boletus edulis), også kaldet Karl-Johan efter en svensk konge, som satte stor pris på denne svamp.
Den ligner en krydderbolle, rørene er hvide til gule og kødet hvidt og ikke blånende.
     
  På stokken er et lyst net. Den gror både under løvtræer og i yngre granskov. Denne svamp kan fint spises rå. Skær den i terninger og vend dem i lidt olie, salt og peber. Smagen er nærmest som fugtig, mild nød. Den er også rasende lækker, hvis den ristes på panden til vandet er kogt væk og den brunes en smule.  
     
Det kan dog godt betale sig at skære svampen over før man slæber den hjem. Denne svamp bliver nemlig hurtigt angrebet af svampemyg, og de talrige maddiker gør svampen mindre delikat.
Stor, men for gammel ......... Svampen her er næsten blevet ædt op af snegle. De kan virkelig tage for sig.
Man kan af og til finde Karl-Johan svampe med grotesk forstørret stok, og rigtigt ofte rørhatte med hvid belægning. Begge dele skyldes, at svampen er angrebet af en snyltesvamp. Disse svampe bør ikke spises.
Spiselig rørhat må dog ikke forveksles med Galderørhatten (Boletus felleus) nedenfor. Den gror også  i
granskoven. Denne art har mørkt net på stokken og lyserøde rør. Dens smag er meget skarp og bitter.
Man risikerer altså ikke at dø af at have fået en galderørhat med i kurven, men man gør sin svamperet uspiselig.
Man behøver dog aldrig være i tvivl. Man kan trykke på rørene og så smage på fingeren med tungespidsen - så mister man lysten til at stifte nærmere bekendtskab med smagen.

Nedenfor er det rørene hos galderørhat set fra oven :)
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe
Tilbage til rørhatte