Skælrørhatte

Skælrørhattene er ret karakteristiske med deres høje, skællede stokke, men det er ellers en gruppe svampe, som det har været svært at få systematisk hold på. Derfor vil man finde dem med forskellige navne i forskellige bøger. De er knyttet til forskellige træer. De kan alle spises, men der er nogle mennesker, som tåler dem dårligt.

Fra starten er det svært at se, at en Orange skælrørhat (Rød birkerørhat, Leccinum versipelle) er en rørhat, for rørene er helt lukket inde. Senere bliver det dog en smuk rørhat (til højre), som er fast og velsmagende som ung.

Hvid birke-rørhat (Leccinum holopus). Under våd birk. Lys med dybt udrandede rør. Spiselig men slap. Bliver mere eller mindre blålig og blåner i stokken.
Unge skælrørhatte med beboelse.
Brun birkerørhat (Leccinum scabrum). Spiselig, men bliver hurtigt slap. Måske er det den samme som Hvid birkerørhat, da farven varieret.

Flammet birkerørhat (Leccinum variicolor) - med forskelligfarvet hathud. Spiselig.
Avnbøg-rørhat (Leccinum pseudoscabrum). Ligner en birkerørhat, men gror altså altid under avnbøg. Udrandede rør, krøllet hathud, ru stok. Spiselig.

   
Leccinum albostipitatum: Aspe-skælrørhat. Rødbrun med lyse skæl på stokken og blågrønt anløbende stok. Gror under bævreasp.
 
 
Fyrre-Skælrørhat (Leccinum vulpinum) står under fyr.   Og så ind imellem finder man mærkelige svampe, som det bare er gået galt for. Dette er en birkerørhat, som fik bygget lidt rigeligt med rør.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe
Tilbage til rørhatte