Have- og Lundsnegle

De små søde husbærende snegle i mange farver tilhører to forskellige arter, som begge findes i alle mulige farver. Havesneglene (Cepaea hortensis) har hvid læbe (skalåbning) og er mindre end lundsneglen (Cepaea nemoralis, til venstre), som har sort læbe. Huskereglen siger, at svenskere (fra Lund) har sorte negle. Men det passer selvfølgelig ikke ....  I Allerød er lundsneglene langt de almindeligste.

Vore skalbærende snegle er hovedsageligt planteædere. De æder bløde planter, rådnende plantedele og alger, der gror på træværk og grene.
 Der kan man ofte se spor efter deres raspetunge, når de har afgnavet træværket, mens de under vandringen har svinget hovedet fra side til side.

Lundsneglen herover kravler på en glasplade. Den bevæger sig ved hjælp af en hel masse små bølger ned langs foden. Den løfter altså et lille stykke fod - bevæger det frem og sætter det ned igen. Og det gøres mange steder samtidig langs fodens kant. Foden er desuden fuld af slimkirtler, som hele tiden udskiller slim. Slimen beskytter sneglen, og den klæber, så sneglen kan kravle på lodrette flader.
Ovenfor til højre ses sneglens hoved med munden i midten. I munden findes en radula - en raspetunge - som er besat med mange små kalktænder.
De landlevende snegle er lungesnegle. Herunder ses åndehullet, der fører ind til lungen.
Sneglen til højre er en ung Kratsnegl, hvis skal endnu er så tynd, at man kan se lungen igennem. Her kommer blodet i de mange små årer i forbindelse med luftens ilt. Blodet er farveløst.
I de indre vindinger ligger sneglens øvrige organer: mavesæk, lever, hjerte og nyrer.

Sneglene her har lagt sig til at sove for vinteren. De har udskilt en kalkrig, hård slim, som lukker skalmundingen og som beskytter mod fjender og mod udtørring. Denne kalkplade bliver skubbet ud om foråret, når sneglene vågner igen.

 

Sneglevæddeløb er en hyggelig sportsgren. Uden stress.
Hver deltager finder sig en snegl, som ser livlig ud. De deltagende snegle anbringes så midt på et låg, og målstregen er lågets yderkant.
Det er ganske mange svinkeærinder de mere kreative snegle kan finde på undervejs.
De små søde lundsnegle har, som alle snegle, et ganske særpræget kønsliv, som bl.a. omfatter dolkning af partneren med en spids kalknål. Læs meget mere om sneglenes sexliv her.
 
 
Klik på billederne nedenfor, for at se eksempler på snegleaktiviteter.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Nøgne snegle Ferskvands-snegle