Sneglesex

Det er langt almindeligst at dyr er særkønnede - altså enten han eller hun. Det koster nemlig en del at investere i kønsorganer og diverse sekundære kønskarakterer, så generelt er det for dyrt at være begge køn samtidig. Den investering er bedre brugt på ekstra kønsceller - eller perfektion.
Men der er også fordele ved at være hermafrodit. Bl.a. den fordel, at man altid kan parre sig med den første artsfælle man møder på sin vej, hvilket kan være smart, hvis man f.eks. er sjælden eller meget langsom.
Vore landlevende snegle er således alle sammen begge køn samtidig - og det har de en masse besværligheder ud af.

Til venstre er det et par spædsnegle i indledende parring. Spædsnegle er altså noget, de hedder - ikke noget de er......

Snegle er meget usædvanligt indrettet. På et tidspunkt under fosterudviklingen svinger alle deres indvolde rundt i forhold til resten af kroppen, så både kønsåbninger og tarmåbning kommer til at befinde sig i forenden af dyret - lige bag højre øje, under åndehullet.

Sort skovsnegl (Arion ater) - hvid variant.

Rød skovsnegl (Arion rufus)

Sortsidesnegl (Arion hortensis)

Sort skovsnegl - sort og hvid

Hos skovsnegle indledes parringen med at de to snegle cirkler tæt omkring hinanden. På et tidspunkt krænger begge så deres kønsorganer ud af kønsåbningen (gonoporen). Normalt ligger det hele gemt og ganske småt inde i sneglen, men under parringen fyldes det hele med kropsvæske og krænges ud. Både penis og den hunlige kønsåbning mases ud. Hver penis medbringer en sædpakke - en spermatophor - som indføres i de hunlige kønsveje.
Til venstre er det to røde skovsnegle, som har gang i noget.

Snegle er som regel ganske rolige i deres sexliv, men dette skovsneglepar var ret vilde. Det viste sig, at de gnavede huden af hinanden under parringsakten. De passer dog meget på øjnene.
Dette par fik ikke lov til at afslutte processen, for jeg forstyrrede.

Ovenfor kan man se de to penisser, som sidder fast i de hunlige kønsdele. Sneglene er ved at udveksle sædpakker. Bemærk venstre snegl, som har fået gnavet huden af hovedet.

Da sneglene slipper hinanden, kan man se de to lange spermatophorer (sædpakker). Sædcellerne er omgivet af en proteinkappe, som opløses når pakken kommer ind i receptaklet hos den modtagende snegl.
På billedet til højre kan man se sneglens kønsåbning skråt under åndehullet. Den er ved at lukke sig, efter at sneglen har trukket kønsdelene til sig efter det brutale coitus interruptus.
Dette er også en spermatofor, som er hevet ud af en Rød skovsnegl. Set i forstørrelse kan man se, at den er forsynet med modhager hele vejen, så den er ikke let at hive ud. - Hunner vil altid gerne have kontrol over deres befrugtning, så de kan finde på at smide en spermatofor ud, hvis de finder en bedre. Det får de imidlertid svært ved her.
 
     
  Et par meget aggressive dræbersnegle i parring. De bider hinanden gennem hele parringen.
Spermatoforerne kan tydeligt ses.
 
     
Her er det den lille snegl med gul sål, som hedder Nøgen havesnegl. I midten de forenede kønsdele.
Snegle af slægten Limax ligner skovsnegle, men de er slankere og har en køl på den bageste del af foden. Nedenfor ses et par af Stor kældersnegl. Disse snegle indleder også deres parring med at cirkle rundt om hinanden, men det foregår højt oppe i et træ eller på en væg. Og det sker om natten.
Deres slim er meget sej, og når de cirkler laver de en slimstreng, som kan bære deres vægt. De forlader nu det faste underlag for blot at hænge i denne streng, og hængende på denne måde udkrænger de nu deres enormt lange penisser, som er fortykkede i enden. Disse penisser slynger sig omkring hinanden og udveksler sædpakker, hvorefter parterne går hver til sit.

 

Billedet helt til venstre er taget af Tina Engstrøm Jensen, mens billedet ovenfor og til venstre er taget af Karsten Ernst.
Animationen har jeg måttet nøjes med at lave, da jeg ærgerligt nok aldrig selv har oplevet de levende snegle i aktion.
Disse billeder af det fantastiske skue er taget af Line Fauerholm.
Hvorfor det skal være så kompliceret? Sandsynligvis fordi en let og hurtig sædudveksling kunne friste snegle til kun at optræde som hanner under de fleste parringer, for på den måde at få mere afkom. Mere kan læses her.
Sneglene nedenfor er Vicky Knudsens.

Vinbjergsnegle - og også de små have- og lundsnegle - parrer sig oftest fod mod fod. De kan bruge mange timer på at ligge og beføle hinanden. De har hver en kærlighedspil, som de gerne skal have fyret af det rette sted, og det er ikke så let.
Kærlighedspilen er en centimeter lang kalknål, som dannes i kønsorganerne og som skydes ind i modparten. Ud over kalk indeholder nålen hormoner, som afslapper modtagerens hunlige kønsveje og som fremmer pileafskyderens muligheder for at blive far.
Pilen skal helst ramme i modpartens kønsorganer for at virke ordentligt, men ofte rammer den ved siden af. Vinbjergsneglens penis er ikke helt så imponerende som kældersneglens.

 
     
  Ikke bare er det indviklet. Man risikerer også et øje i øjet.  
     

Undertiden kan vinbjergsnegleparringer være en social begivenhed.

Her er det et par Lundsnegle (Cepaea nemoralis).

 

 
Her ses tydeligt den fine kalkpil, som den øverste, gule Lundsnegl har fyret ind i sin sexpartner - uden dog at ramme særlig godt.
 

Således ser snegleæg ud. Her er det æg af plettet gråsnegl.

Til højre er det et par ravsnegle i parring. Det er ikke altid så let at få anbragt højre side mod højre side.......

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden
 
iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet
 
iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til sexlivet
  Meget mere om snegle