Pindsvin

Pindsvinet (Erinaceus europaeus) er en insektæder, og den har små spidse tænder. Den lever mest af orme og snegle.
Pindsvinet er aktivt om natten, men da det er godt beskyttet af sine spidse pigge, er det ikke et særligt sky dyr. Desværre beskytter piggene det ikke mod biler, så pindsvinet er ikke mere så almindeligt, som det har været.
Pindsvinet får først sine unger midt på sommeren.

Pindsvinet har en stor muskel under huden på hele rygsiden. Når denne muskel trækker sig sammen, danner pindsvinet en kugle med pigge over det hele. Hoved, ben og den bløde underside bliver skjult inde i kuglen. Kun få dyr kan æde pindsvin. Grævling og Stor hornugle klarer det. - At ræven skulle kunne få pindsvinet til at åbne sig ved at tisse på det er en myte. Den er skabt som en bekræftelse på rævens snedighed, men det passer altså ikke.
Sådan et rodet komposthjørne i haven er lige hvad pindsvin sætter pris på. Bunker af grene og blade er langt bedre end indkøbte pindsvinehuse. Pindsvin parrer sig først i juni eller juli og får unger i august. Det er almindeligt at hannen render efter hunnen længe, før hun giver efter.
 
     
  Kurtisering.

Det er hunnen, man kan høre.
Hun afviser, men hannen giver ikke op.
 
     
Her er en rigtig pindsvineparring. Ikke noget med bug mod bug, som Aristoteles ellers mente måtte være måden. Bare meget forsigtigt. - Ungerne fødes en måneds tid senere, med helt bløde pigge.
     
  Nærmere beskrivelse af hvordan man laver sine egne små pindsvin findes her.  
     
   
Pindsvineungen her havde mistet sin mor. Man kan godt opflaske sådanne små. De skal have modermælkserstatning til killinger. Det kan købes på apoteket sammen med små sutteflasker. - Men hvis du ikke har hele dagen til rådighed til at give flaske, så henvend dig til en plejestation. Pindsvinevenner har sådan nogle.
Hvis man har et pindsvin i haven, og gerne vil forkæle det, kan man fodre med kattemad.
Pindsvinet ligger i dvale hele vinteren.

 

Hvis du vil lave dine egne pindsvin, kan du prøve at klikke på billederne til højre.

En lille film om at lave pindsvin kan ses her.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet