Husbærende snegle

Lund- og havesnegle Vinbjergsnegle Andre landsnegle Snegle i ferskvand

Foldsnegle

Især sent på året kan man finde en del snegle, hvis man undersøger den glatte bark på træer som bøg og ask. Det gælder foldsneglene. Til venstre er det en Galt foldsnegl (Cochlodina laminata), og ovenfor ogtil højre Almindelig foldsnegl (Clausilia pumila) fra undersiden, så man kan se folden.
Foldsnegle skal vride sig ud af huset på grund af folden. Og når de folder sig ind i huset, lukker de en klap efter sig. Men klappen kan kun ses, hvis man ødelægger huset. På engelsk kaldes den "doorsnail"
Kratsneglen (Arianta arbustorum), som er smukt sort med brunt, midterstribet hus, finder man altid i nælderne.

I sensommeren er brændenælderne i skoven ofte næsten opædt af disse snegle. De brænder ganske åbenbart ikke deres raspetunge.

     
  Til venstre er det den invasive Plettet voldsnegl (Cornu aspersum).

Ofte bliver både kratsnegle og unge vinbjergsnegle taget for at være voldsnegle og ødelagt af den grund.

Gør det ikke.
 
     
Busksneglen (Eulota fruticum) har en sart halvgennemsigtig skal og en stor åben navle.
Busksnegl og Kratsnegl. Busksneglen har åben navle, mens den er lukket hos kratsneglen.
Den ser ud som om nogen har trådt på den, men det er ikke tilfældet. Lille lampe (Helicigona lapicida) er dens navn, og den har det med at klatre højt op i bøgetræer.

På fugtige steder kravler ravsneglene (Succinea putris) rundt og ligner noget, der hører til i vandet. Men de er landdyr. Til højre ses en parring.

Ravsneglens hus er ganske tyndt og gennemsigtigt. Det er lungen, man kan se her. Ravsneglen bliver undertiden inficeret af en meget speciel snylter, som ændrer sneglenes adfærd. Klik her

Knapsnegl (Discus rotundatus)

 

Disse forskellige arter af små skiveformede snegle er alle ganske almindelige. Håret snegl i planterne, og knapsnegl og løgsnegl under sten og planter.

Håret snegl (Trichia hispida) herover er i virkeligheden ganske lille (5-6 mm), men jeg viser den her i stor forstørrelse, så man kan se dens særegne behåring. Den er nok væmmelig at gnave i.

Løgsnegl
 
Løgsneglen lugter kraftigt af hvidløg. Kraftigere end hvidløg selv. Som løgkarse eller løgbruskhat.
Andre lugtedyr.
De flotte blanke snegle med tydelige vækstringe og udviddet skalåbning er Stor glanssnegl (Oxychilus draparnaudi). Denne er fra min have.
Sneglen her hedder Glissnegl eller Mørk glanssnegl (Zonitoides nitidus). Den er ganske lille men kan være meget almindelig i våde moser. - Ved efterårstide kan disse snegle samles i stor mængde under kævler på højtliggende steder. Her overvintrer de sammen.

Snegle forventer man jo mest at finde i fugtige omgivelser, men enkelte snegle trives faktisk, hvor det er tørt og solrigt. Det gælder således sneglen til venstre: Flerbåndet solsnegl eller Stor solsnegl (Helicella itala) som bl.a. findes i den tørre vegetation i grusgravsområder. Disse er fra Lynge.

 
Dette er også solsnegle, men det er den lille Pletbåndet solsnegl (Candidula intersecta), som ikke bliver over 1 cm i diameter. Nederste tentakler er så små, at de er svære at få øje på.
 
 
Klik på billederne nedenfor, for at se eksempler på snegleaktiviteter.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Nøgne snegle Ferskvands-snegle

Bjørli Lehrmann