Metatrichia  Myxomycetales

Metatrichia vesparium - Prægtig hårbold
Metatrichia vesparium gror på råddent træ. Dens plasmodium er rødt, og den ligner i starten fin blank caviar. Rører man ved den på dette stadium får man meget sorte fingre!

Caviarkuglerne (sporocarperne) løftes i grupper op på tykke røde stilke, de bliver aflange og så skifter de farve. De bliver matte og gråbrune, hvorefter overfladen revner og indholdet vælter ud.

Inden i sporocarperne er der fyldt med sporer og umådeligt lange elastiske capilitie-tråde. Trådene vrider og vender sig, når de tørrer ud, og på den måde bliver sporerne sendt ud i verden.
I stor forstørrelse er capillitietrådene meget karakteristiske. De har tætte spiralbånd, er ugrenede og tornede og de har et kort spids i enden. Sporerne er vortede.
 
 
 
Ser man på de modne sporocarper i forstørrelse, er det som at træde ind i en smuk og fremmedartet verden.
Navnet "vesparium" hentyder til, at de modne sporangier ligner larvecellerne hos gedehamse (Vespa).
 
 
Metatrichia floriformis
Metatrichia floriformis gror på meget opløst træ.
Frugtlegemerne starter som sorte kugler på røde stilke. Undertiden sidder flere sammen. Når de er modne sprækker overfladen og krænger tilbage som kronblade (Floriformis betyder blomsterlignende). Indeni ligger det rigelige kapillitium sammen med sporerne.
   
Kapillitietrådene minder om Trichias. Hos denne art er trådene langt tilspidsede.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe Tilbage til svampedyr