|
Grankogler
|
|
|
|
Frø fra
rødgran en væsentlig kilde til føde om vinteren for
mange dyr. Ovenfor ses en åben og en lukket kogle, samt
kogler tømt for frø af flagspætte, egern, mus og
korsnæb. |
|
|
Her
ovenfor kan
man se, hvad dyrene er ude efter. Bag hvert kogleskæl
sidder to små frø med en vinge. Disse frø er meget
næringsrige. Prøv at smage. De er meget tørre, og der er
ikke meget mad i dem; men
smagen er ganske pikant. |
|
Det er imidlertid ikke let at få frøene ud af de friske
kogler, men tager man koglen ind i varmen og den tørre
stueluft åbner den sig i løbet af en uges tid, og alle
frøene kan drysses ud.
Det er dog vigtigt at tage
friske kogler. Kogler fra sidste
år er der ikke frø i mere. Nye
kogler er blanke, de gamle har
mistet glansen. De to kogler
længst til venstre er gamle. -
Den letteste måde at finde ud af om koglen er frisk er
dog ved at brække den over. Hvis det går let, er det en
gammel kogle. |
|
|
Der ligger ofte masser af
afgnavede kogler i skovbunden,
og langt, langt de fleste er
spist af egern. |
|
Man skal ellers ikke være sart.
Unge kogler er fulde af klistret
harpiks. |
|
|
|
|
|
2
egerngnavede og en musegnavet kogle.
De egerngnavede er tilspidsede i bunden og
de er flået ret råt. Musen har ikke så mange
kræfter og må gnave hvert skæl af. Koglen
bliver fint valseformet.
Nedenfor ligger den musegnavede kogle på et
leje af skæl og frøvinger. |
|
Egernspisested. |
Egern
spiser mange kogler i løbet af vinteren. Egern har deres
yndlingssteder, hvor kogler og kogleskæl kan
ligge i dynger. |
|
Det er let
for et egern at hente koglerne i træets top,
og bære dem hen til spisestedet. Mus må
hovedsageligt nøjes med nedfaldne kogler, og
koglerne bliver ofte slæbt i skjul, så musen
ikke sidder udsat for rovdyr, mens den
spiser. |
|
Skældynger
under egerntræ. |
|
|
Spætteværksted |
|
|
|
Om
vinteren spiser flagspætten også masser af kogler. Den
henter dem i grantræene, og flyver dem hen til et sted,
hvor der er gode revner i barken, hvor koglerne kan
kiles fast. Så hakker den løs på koglerne med sit spidse
næb og hiver frøene ud med sin lange tunge.
Under
sådan et spætteværksted ligger dynger af smadrede
kogler. |
|
|
|
Korsnæb |
Langt
elegantere lykkes det Lille korsnæb at
vriste frøene ud af koglerne. Med sit
sakseformede næb kan denne fugl flække hvert
skæl og lirke frøet ud.
Lille
korsnæb har unger i reden i februar. Den
fodrer nemlig med koglefrø, så ungerne skal
være på vingerne før koglerne åbner sig og
taber deres frø i april. |
|
|
Grantræet har ingen
interesse i, at frøene bliver ædt af dyr. Den næring, der
findes i frøet, er beregnet til det fremspirende træ.
Derfor sidder frøene så godt beskyttet under de hårde
skæl, og ofte er koglerne endvidere smurt ind i klæbrig
og ildesmagende, klistret harpiks.
De dyr, der er tilpasset koglefrøspisning, har
imidlertid lært at klare koglerne alligevel.
Andre planter er dog
direkte interesseret i, at deres frø bliver ædt af
frøspisere. Det kan du læse om
her.
Om rødgranen kan du læse
her.
Vi mennesker kan ikke spise
kogler, men vi kan bruge dem til mange andre
ting. Se
her. |
|
|
|
|
Men hov.
Hvad er det? En kogle over en kogle? Hvad er
dog det for noget?
Det er ikke en kogle, men et skud, der er
blevet deformt efter angreb af en
bladlus.
Det kaldes en ananasgalle. |
|
|
|
|
|