Snudebiller

Snudebiller er insektverdenens næsehorn. Det er nogle overordentlig hårdskallede små biller med mere eller mindre udtrukne snuder. Munden sidder ude på spidsen af snuden. De har knæbøjede antenner og skæl på overfladen. De lever af planter.
Der findes overordentlig mange arter af disse biller - blot i Danmark omkring 450 - så mange er svære at bestemme. Nogle er dog meget karakteristiske og nemme at kende.
Bladrullere - er ikke snudebiller, men ligner. Nødde- og agern-snudebille Brunrodsnudebille  Bøgeloppe 
Andre snudebiller 

Løvsnudebillerne har sort overflade, men små skæl giver dem metalglans. ovenfor er det en Bøgeløvsnudebille: Phyllobius argentatus.
Æblesnudebille (Anthonomus pomorum). Denne bille lægger æg i æbleblomstknopper, som så ikke danner æbler, men tjener til føde for æblesnudebillelarver i stedet.
Den gør dog normalt ikke væsentlig skade, da æbletræer danner mange flere blomsterknopper, end de har råd til at lave æbler.
De kærlige snudebiller tilhører arten Nældesnudebille: Phyllobius virideacris. Den sidste findes i forskellige grønne nuancer og den er meget almindelig på nælder om foråret.

 
Gransnudebillen (Hylobius abietis) her og til venstre er almindelig i granskov, hvor den gnaver huller i træernes bark.

Stribet gråsnude (Strophosoma melanogrammum) er almindelig i blade og nåle hele sommeren. Sandgråsnude (Philopedon plagiatus) møder man på stranden.

Snudebiller ligner ikke flyvende insekter, men det er de. Apion frumentarium her viser, hvordan man gør. Flyvevingerne ligger sammenfoldet under de beskyttende dækvinger.
 
     
  Slægten Apion kaldes spidsmussnudebiller på dansk. Det er en artsrig slægt og mange er meget små.  
     
 

Hvidhovedet bredsnudebille (Platystomos albinus) er en af de snudebiller, der synes meget synlig, når man ser den kravle rundt på et blad, men som er næsten usynlig når den ruller sig sammen på et stykke træ. Den ligner blot en lille fugleklat. Den er dog ikke så almindelig. - Men nogle fantastiske antenner den har!
Elle-snudebillen ovenfor kan gemme sin lange snude i en fure på undersiden af brystet. Den kan sige en kraftig lyd, når man forskrækker den,hvilket kommer som noget af en overraskelse. Larven lever i ellegrene, som kan går ud på grund af deres gnaven.
 
Nogle snudebiller danner fine kokoner at forpuppe sig i. Billen der laver disse hedder Hypera rumicis, og dens larve spinder sig ind i guldfiligran før forpupningen.
 
 
 
Fængslet forladt
Voksen Hypera rumicis  
Vandlevende snudebiller

Denne snudebille lever hele livet under vand på planten Tusindblad. Den svømmer ikke særlig godt, og viser ingen udprægede tilpasninger til vandlivet, men den udnytter åbenbart en ledig niche. Den hedder Eubrychius velutus.
 
Også denne snudebille lever i vandet, mellem andemad. Den hedderTanysphyrus lemnae.
Billederne herunder er links til diverse billegrupper.
Træbukke Løbebiller Torbister Skyggebiller Rovbiller Ildfluer
Smældere   Snudebiller Vandbiller Mariehøns Bladbiller Barkbiller Ådselsbiller  Blødvinger Oliebiller Malakitbiller Andre
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden