Filtede smådyr

     
Man kan jo filte næsten hvad som helst, men med insekter og andre leddyr kan de lange tynde ben godt være et problem. Det kan klares ved at tage tynde ståltrådsstænger og vådfilte ulden omkring dem. Bøj ståltrådsenden omkring en strimmel uld, og sno så ulden om ståltråden, mens den gøres våd med varmt sæbevand. Nulr den efterfølgende hen over en varm, våd klud, så bliver den pænt holdbar.
Sådanne filtstænger kan bruges til ben på mange smådyr.
     
Nedenfor har jeg lavet en flåt af filt. Først samles benene. Det filtben, der holder sammen på flåtbenene, danner samtidig munddelene.
Efterfølgende filtes en stor grå krop, og et sort "skjold" filtes om benene og omkring kroppen. En sikkerhedsnål kan sættes i, så man kan tage flåten på. Se en rigtig flåt her.
Det var Tommy, vores Grønne Guide, der spurgte, om jeg ikke kunne lave mariehøner og bladlus, til undervisning i biologisk bekæmpelse. - Jeg måtte så selvfølgelig også lave en mariehønelarve, for ikke mange ved, at mariehøner starter med at være grimme larver. Se de rigtige her.
Man kan selvfølgelig lave forskellige arter af mariehøns. De behøver faktisk ikke at få ben. Nedenfor er det syvprikket, toprikket og den ternede, som hedder skakbræt.
Her er så de skadelige bladlus, som spises af mariehønerne. De filtes omkring ben, antenner og rygrør. Og så skal de have en sugesnabel på undersiden. Den er filtet uden ståltråd.
Mariehønsene fra "Naturens sexliv" kan naturligvis også filtes.
 
Bænkebideren er også sød, men lidt svær. Sådan én har 14 ben, of så har den en rugepose på maven med små gule unger. Se her.
     
  Når man nu har de lange ben, er det jo oplagt at lave en langbenet edderkop. Den er lavet næsten ligesom flåten. Husk at benene sidder på edderkoppens forkrop, hvor også øjnene sidder.
Se en rigtig langbenet edderkop her.
 
  Nedenfor er det er fugleedderkop.  
Man kan selvfølgelig filte snegle både med og uden hus. Huset er svært. Man starter med spidsen og fliter som sneglen gror. Det giver et godt indblik i et sneglehus.
Myredronning på tue  
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer Tilbage til
filt