Tragtspindere (Agelinidae)

Tragtspinderne bygger tætte, tragtformede net, som ikke klæber. Edderkoppen sidder på lur i tragthullet, og løber ud efter smådyr, der forvilder sig ind på nettet og snubler i trådene. Tragtspindere tager mest kravlende bytte.

Husedderkopper Textrix Labyrintedderkop Bjørnetragtspinder
 
Typiske husedderkoppe-spind. Til venstre set skråt ovenfra, til højre set fra neden. Man kan se, at edderkoppen har en bagudgang i tragten.
 
Husedderkopperne kender vi alle. Det drejer sig om Lille husedderkop (Tegenaria domestica) og om Stor husedderkop (Eratigena atrica), dens noget større fætter. Hannerne hos sidstnævnte bliver så store, at man undertiden kan høre den trave hen over gulvet. Det er den danske edderkop, der opnår det største benspænd.
Og det er denne edderkop der tilsyneladende angrebslystent farer imod én, hvis man foran hoveddøren forsigtigt forsøger at lempe den ud af det glas, man har fanget den i. (Faktisk søger den blot mod nærmeste skjul) - Og den edderkop, der på chokerende vis sidder og venter på en i badekaret eller håndvasken, når man om morgenen knapt har fået øjne.........
Det er en af de hurtigste og mest uforudsigelige edderkopper med de mest langhårede ben. Mange antager den for at være en jagtedderkop, der løber sit bytte op; men det er nu en netspinder. Den laver flade tragtspind i mørke, fugtige hjørner, og hunnerne forlader kun nødigt deres trygge hjem.
Hannerne derimod bliver nødt til at trave omkring for at opsøge hunner; og det er oftest hanner man finder fanget i vaske og brusekabiner. Se blot på kalorius her ovenfor til højre, han har tydeligt "boksehandsker" på palperne - hannens parringsorganer.
 

Billedet ovenfor til venstre viser en hun, som sidder trygt og byder velkommen i tragten. Hun har ophængt et fladt ægspind til venstre i nettet.

 

Ovenfor han af Stor husedderkop (Eratigena atrica). Hårene på benene er vigtige sanseorganer. Se mere her.
Stor husedderkop har oftest net i skure og under tagskæg, men når hannerne i sensommeren leder efter hunner, kommer de tit på besøg indendørs.
Til venstre kan du se én i øjnene - alle otte.
Ikke desto mindre har husedderkopperne en flot pels (se nedenfor). Jeg har dog aldrig hørt om, at man udnytter pelsværket, selv om der helt sikkert nedlægges mange husedderkopper i Danmark. Hermed er idéen givet videre.

Sådan ses Stor husedderkops ægspind ud. De hænger i hunnens fangnet. Når de små edderkopper kommer ud, bliver de sammen i op til en måned, hvilket er meget usædvanligt. De kan dog godt finde på at spise hinanden, hvis der er mangel på anden føde.
Hun af Lille husedderkop (Tegenaria domestica) ovnfor og til højre. Den ses hyppigst indendørs. Benene er ringede.

 


Man kan sagtens holde en edderkop på denne måde. Den kan ikke dreje sig. Den er som en ridder i rustning. Portræt af Lille husedderkop.
     
  Edderkoppen her til venstre er hverken levende eller død. Det er et tomt hudskelet, som edderkoppen har forladt for at vokse sig større.  
     
Den kønne edderkop hedder Rustrød husedderkop (Malthonica ferruginea). Det er en hurtig tragtspinder, som tit ses indenfor i skure.
Rustrød husedderkop flytter ud af sit fangnet og bygger en lille ammehule, når hun skal lægge æg. Her sidder hun og bevogter afkommet til æggene klækker.
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til
Edderkopper generelt