Tragtspindere (Agelinidae)

Tragtspinderne bygger tætte, tragtformede net, som ikke klæber. Edderkoppen sidder på lur i tragthullet, og løber ud efter smådyr, der forvilder sig ind på nettet og snubler i trådene. Tragtspindere tager mest kravlende bytte.

 
Typiske husedderkoppe-spind. Til venstre set skråt ovenfra, til højre set fra neden. Man kan se, at edderkoppen har en bagudgang i tragten.
 
Husedderkopperne kender vi alle. Det drejer sig om Lille husedderkop (Tegenaria domestica) og om Stor husedderkop (Eratigena atrica), dens noget større fætter. Hannerne hos sidstnævnte bliver så store, at man undertiden kan høre den trave hen over gulvet. Det er den danske edderkop, der opnår det største benspænd.
Og det er denne edderkop der tilsyneladende angrebslystent farer imod én, hvis man foran hoveddøren forsigtigt forsøger at lempe den ud af det glas, man har fanget den i. (Faktisk søger den blot mod nærmeste skjul) - Og den edderkop, der på chokerende vis sidder og venter på en i badekaret eller håndvasken, når man om morgenen knapt har fået øjne.........
Det er en af de hurtigste og mest uforudsigelige edderkopper med de mest langhårede ben. Mange antager den for at være en jagtedderkop, der løber sit bytte op; men det er nu en netspinder. Den laver flade tragtspind i mørke, fugtige hjørner, og hunnerne forlader kun nødigt deres trygge hjem.
Hannerne derimod bliver nødt til at trave omkring for at opsøge hunner; og det er oftest hanner man finder fanget i vaske og brusekabiner. Se blot på kalorius her ovenfor til højre, han har tydeligt "boksehandsker" på palperne - hannens parringsorganer.
 

Billedet ovenfor til venstre viser en hun, som sidder trygt og byder velkommen i tragten. Hun har ophængt et fladt ægspind til venstre i nettet.

 

Ovenfor han af Stor husedderkop (Eratigena atrica). Hårene på benene er vigtige sanseorganer. Se mere her.
Stor husedderkop har oftest net i skure og under tagskæg, men når hannerne i sensommeren leder efter hunner, kommer de tit på besøg indendørs.
Til venstre kan du se én i øjnene - alle otte.
Ikke desto mindre har husedderkopperne en flot pels (se nedenfor). Jeg har dog aldrig hørt om, at man udnytter pelsværket, selv om der helt sikkert nedlægges mange husedderkopper i Danmark. Hermed er idéen givet videre.

Sådan ses Stor husedderkops ægspind ud. De hænger i hunnens fangnet. Når de små edderkopper kommer ud, bliver de sammen i op til en måned, hvilket er meget usædvanligt. De kan dog godt finde på at spise hinanden, hvis der er mangel på anden føde.
Hun af Lille husedderkop (Tegenaria domestica) ovnfor og til højre. Den ses hyppigst indendørs. Benene er ringede.

 


Man kan sagtens holde en edderkop på denne måde. Den kan ikke dreje sig. Den er som en ridder i rustning. Portræt af Lille husedderkop.
Den lille kønne edderkop her hedder Rustrød husedderkop (Malthonica ferruginea). Det er en hurtig lille tragtspinder, som tit ses indenfor i skure.
Textrix denticulata. Læg mærke til de synlige spindevorter. Alle tragtspindere har lange spindevorter.
 
Labyrintedderkoppen (Agelena labyrinthica) er en tragtspinder, der minder om husedderkoppen; men den spinder sine tætte tæpper mellem planterne i klitter og på heder. Den er rødlistet, hvilket vil sige, at arten er sårbar og skal beskyttes.
 
Her ses laburintedderkoppens store hvide spind tydeligt i solen. Billedet er fra Melby Overdrev ved Nordsjællands nordkyst.
Med et bytte, kan edderkoppen lokkes op af tragten. Her er det tydeligt en hun: stor bagkrop og små palper.

Edderkoppen løber hurtigt ud af tragten, når et bytte falder ned på tæppet. Nettet er ikke klæbende, så edderkoppen skal have fat i byttet inden det får sneget sig væk.
 
Det lykkes nu også ofte. Her til venstre bider edderkoppen en græshoppe.

Denne edderkop benytter et ejendommeligt parringsritual, idet hunedderkoppen falder i svime, når hun berøres af hanedderkoppen. Hun virker totalt bedøvet under hele parringen og vågner først op en tid efter at hannen har forladt hendes net.
Nedenfor ses en han, som er ved at slæbe rundt på en hun, der er faldet i afmagt.

Tragtens rør kan være ganske langt og sno sig ned mellem planterne.
Det er åbent, så edderkoppen kan stikke af, hvis nettet bliver invaderet af noget farligt.
Bjørnetragtspinder (Coelotes)

Denne kraftige edderkop finder man af og til, hvis man roder under kævler i skovbunden.
Coelotes bygger et lille net i skovbunden, som det ovenfor til venstre, og i tragtens rør lægges æggene. Ungerne fodres med opgylpet føde den første tid, og når moderen senere dør, udsuger ungerne hende.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til
Edderkopper generelt