Korsedderkop

Korsedderkoppen (Araneus diadematus) er en af de få edderkoppearter, der er kendt af de fleste mennesker. Den er forholdsvis stor, let kendelig, og i sensommeren meget talrig.
Få ved dog, at korsedderkopper kan spises. Den spises rå, plukket direkte fra nettet. Smagen er mild og behagelig, konsistensen som tætpakket torskerogn.
Hjulspinderne er navngivet efter deres hjulformede net, hvor kun spiraltråden klæber. Nettet er forsynet med en signaltråd, som forbinder nettets centrum med en retræte, hvori edderkoppen oftest opholder sig.

Billederne herover viser den store forskel på kropsformen hos den udvoksede hun- og han-korsedderkop. Hunnen til venstre har langt den største bagkrop - her ligger æggene - og de korteste ben. Hannen bruger hele sit korte voksenliv på at opsøge hunner.

 

Billedet her ovenfor viser hannens store, komplicerede pedipalper. Før hannen begiver sig på frierfærd, har han fyldt disse palper med sæd. - Opgaven går så ud på at få ført palperne igennem epigynet (parringsåbningen) på så mange hunner som muligt inden sæsonen er ovre. Det er en meget farlig opgave!

 
Mere om edderkoppesex kan læses i bogen om havedyrenes sexliv, som ligger i pdf-format her.

Her er hankorsedderkoppen i gang med den farlige kurtisering. Det er dog ikke så tit, at korsedderkoppehanner bliver ædt efter parringen; hvilket skyldes, at de altid har fastgjort en sikringstråd et stykke væk fra parringstråden, så de lynhurtigt kan kaste sig væk fra hunnen, når parringen er overstået. Den kan tage lang tid, da hannen bruger begge palper mange gange.

Når hanedderkoppen har fundet frem til en huns net, sætter han nettet i nogle karakteristiske svingninger, der fortæller hunnen, at han ikke er et bytte. Eller i hvert fald ikke så gerne vil være det....... Se her.
Hunedderkoppen ovenfor har anbragt sig i den passive "jeg er villig" stilling, og inviterer derved hannen til at komme nærmere. Han vil dog normalt nærme sig meget forsigtigt og nervøst og trække sig ofte tilbage. Se en film af forløbet her. At nervøsiteten er velbegrundet fremgår af fotoserien nedenfor.

Hannen nærmer sig i parringstråden. Hunnen hænger helt stille, som hun skal, for at hannen tør komme nærmere.

Og så pludselig vender hunnen sig og hugger giftkrogene i hannen, hvorefter hannen bliver spundet ind og reduceret til madpakke.
Bagefter slæber hun ham ind midt i nettet og hænger ham der til senere brug.

Meget mere om edderkoppernes sære kærlighedsliv kan læses her.
Efter parringen i sensommeren lægger hunedderkoppen sine æg et sikkert sted. Hun Kravler ofte ind under løs bark på ettørt sted og pakker æggene godt ind i gulsilke, som det ses ovenfor. Silken er meget sej og umulig at komme igennem for små rovdyr som skolopendre, løbebiller og ørentviste.
Ovenfor pakker jeg æggene ud. De flere hundrede æg er kittet løst sammen. Trykker man på klumpen falder de kugle runde æg fra hinanden.
Æggene er giftige og smager overordentligt intenst bittert. Jeg har prøvet at smage på dem og gør det ikke igen!
Når æggene er lagt er hunnen helt slunken og tom. Hun har brugt al kraft på æggene, og hun dør lige så stille.
Sandsynligheden for at overleve er ringe for en stor edderkop, da rovdyr ofte vil kunne finde hende i løbet af vinteren. Så det kan ikke betale sig at prøve at overvintre. Hellere bruge al energi på næste generation.
 
Her sidder hun, udmarvet, udslukt og træt,
hun evner ej mere at gå
hver muskel er tømt og organerne væk
hun ofrede alt for de små.

Men fuldbragt er værket hun levede for
og det er med sikkerhed givet
at hun er tilfreds, for som vi må forstå
er døden nødvendig for livet
De nyklækkede korsedderkoppeunger ser ud som om de har små sorte bleer på.
Den sort/gule farve er et advarselssignal. De nyklækkede edderkopper er giftige.

Æggene klækkes først i maj/juni måned det efterfølgende år. Ungerne er i starten sort/gult advarselsfarvede og giftige, og de holder sammen i tætte klynger de første dage. Hvis man forstyrrer sådan en klump spredes ungerne i fællesspindet, men de finder hurtigt sammen igen.
Efter et par dage og et hudskifte går de hver til sit, og må nu klare dagen og vejen ved hjælp af hver deres diminutive hjulspind. 

 
     
  Man må gerne prikke til dem :)  
     

Evnen til at skabe et korrekt hjulspind ligger i korsedderkoppens nervesystem. Det er ikke noget, den først skal lære eller øve sig på.

Her er en af de bærende tråde blever fæstnet på en vinduesrude. Den består af mange enkelttråde, som er limet godt fast til ruden.
Hjulspindet er en fantastisk konstruktion, som edderkoppen fremstiller af flere forskellige slags silke. De bærende tråde, radierne, er  stærke og seje, mens spiraltråden er meget elastisk og beklædt med små dråber lim.
Silken dannes i spindekirtlerne, og den bliver fast, når den trækkes ud af spindevorterne.

Herover ses en korsedderkop, som er ved at lægge den klæbrige spiraltråd på nettets radier. Denne spiraltråd udskiftes normalt hver nat, og edderkoppen starter med at æde den gamle tråd, hvis lim er tørret ind. - Man kan let få denne proces at se, hvis man er lidt tidligt oppe.
Til højre er det en Korsedderkop, der er ved at pakke en Grøn bredtæge ind i silke. Det kan være en stor fordel sådan at pakke ind lidt fra afstand, inden det dræbende bid sættes ind, for en del byttedyr er ikke selv ganske ufarlige.
Nedenfor ses en smukt orange korsedderkop. Farven varierer en del.

Alle dyr med ydre skelet (leddyr) må skifte hud for at kunne vokse. Dette gælder også edderkopper. Korsedderkopper hænger i deres net under hudskiftet, så tyngdekraften hjælper med. Lige efter hudskiftet er edderkoppen blød og forsvarsløs, men den nye hud hærder hurtigt.
Den gamle hud bliver ikke hængende i nettet ret længe.
Korsedderkoppens "kors" består af en samling hvide pletter, bestående af urinsyre, deponeret i huden.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Edderkopper generelt