Beskyttelse ved: mimicry

Se ud som om du er giftig. Hvis bare du ser tilstrækkelig farlig ud, behøver du i virkeligheden ikke være det. Det fænomen, at ugiftige dyr efterligner giftige kaldes mimicry (udtales mimikri, da det drejer sig om "det at efterligne" = mimic-ry på engelsk)
Det er meget populært at ligne gedehamse, for gedehamse stikker fælt og gerne, hvorfor de er meget frygtede. Utallige dyr er således wannabe gedehamse. Hvem klarer sig bedst?
Med mig som dommer, bliver det foreløbig disse tre arter, der vinder konkurrencen om at være den bedste gedehamseefterligner.

Gul vedsvirreflue nedenfor får førsteprisen, fordi det er en flue. Den er altså ikke nært beslægtet med gedehamsen. Men den har særdeles gedehamselignende kropsudsmykning, den holder vingerne meget gedehamseagtigt - og den holder de sorte forben foran hovedet, så de ligner hvepseantenner!

Tredjepladsen går til Hvepsebukken herunder.
Hvepsebukken er en bille, og biller ligner virkelig ikke hvepse ret meget. Men hvepsebukken fremmer ligheden ved at bevæge sig i små ryk, som ser meget gedehamselignende ud.

Rigtig gedehams. Det er den, de vil ligne.
 

Andenpladsen går til Stor glassværmer herunder. Dette insekt er faktisk en natsommerfugl, og den må smide vingeskællene og klappe vingerne sammen for at ligne. Det gør den så - helt fantastisk - men den flyver uden en lyd.

Mange mange andre dyr efterligner dog også gedehamse. Her er vist nogle stykker.

Hvepse-edderkoppen og blomster-bukken får hædrende omtale. Fordi de trods alt gør deres bedste. Selv om det er svært.
Især for en edderkop!

Det samme gælder stankelbenet Nephrotoma crocata. Det lykkes ikke særlig godt, men med de ben, fortjener det ros overhovedet at prøve.

Mange svirrefluer gør et hæderligt, om end ikke ganske overbevisende forsøg.

Også en flue som hvepsefluen til højre gør det ganske godt. Den har endog anskaffet sig hvepsetalje.
Denne flues larver lever nu også som snyltere i hvepse og gravehvepse, så dens udseende hjælper den også til at kunne snige sig ind på sine ofre.

Træhvepsen, bladhvepsen og hvepsebien her klarer sig også pænt. Men de tilhører også de årevingede ligesom gedehamsen, og det er altid lettere, når man er nærtbeslægtede, for så har man nogle af de samme arveanlæg til rådighed.
Alle lægger dog vingerne på en måde, der i høj grad skjuler bagkroppens striber.

Nogle af våbenfluerne prøver også at ligne gedehamse, men de holder vingerne hen over ryggen, ikke foldet ude i siderne. Interessandt no, så er de kun gedehamsestribede der hvor vingerne ikke dækker.
Der findes også meget vellignende humlebiefterligninger. Til venstre er det en rigtig humlebi - til højre en flue foranderlig humlesvirreflue - Volucella bombylans).

     
  Foranderlig humlesvirreflue hedder sådan, fordi forskellige individer indenfor arten efterligner forskellige humlebiarter.
Her er det humlebien til venstre og efterligneren til højre.
Fluen til højre og den ovenfor tilhører altså samme art.
 
     
Skarlagen-svampehønen ligner en mariehøne, for mariehøns smager meget grimt og spises ikke af ret mange dyr.
Vær usynlig  Gem dig  Vær giftig  Se giftig ud  Se farlig ud  Andet 
           
Klik på billederne for at se andre måder at beskytte sig på. 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet