Beskyt dig ved at: være giftig

Vær giftig eller ildesmagende, og vis det klart, så rovdyrene ikke behøver smage på dig for at opdage det.

Farvekombinationerne rød-sort og gul-sort er advarselsfarver, som bliver forstået af de fleste dyr med farvesyn; hvilket især er fugle.

Rød kanttæge til venstre, mariehøne herover og de to køllesværmere nedenfor signalerer alle at de er ildesmagende til giftige.

Nogle sommerfuglelarver er meget iøjnefaldende, med skrappe farver og mærkelige børstebundter, der stritter til alle sider. Disse larvers hår er giftige, og de fleste dyr undgår at spise dem. - Gøgen har dog specialiseret sig i at tage lodne larver, men den skal jo heller ikke fodre unger med dem.
Til venstre en penselspinder og herunder en bøgenonne.

 

Humlebiens og gedehamsens sort-gule striber er en iøjnefaldende advarsel om, at disse dyr kan stikke. Selv for dyr uden farvesyn er de kontrastrige farvestriber lette at se. Gedehamsen folder endog sine vinger sammen på langs, så de ikke skygger for den stribede bagkrop.

 

Hvorfor danner alle dyr ikke bare gift, så de undgår at blive ædt? - Nej, så let er livet ikke. Dels koster det mange ressourcer at lave gift. Ressourcer, der ellers kunne bruges til vækst og formering. Og dels kan nogle rovdyr specialisere sig i netop at æde giftige dyr. For kan man nedbryde giften, så har man en fødekilde, man ikke skal konkurrere med nogen om.
Vær usynlig  Gem dig  Vær giftig  Se giftig ud  Se farlig ud  Andet 
           
Klik på billederne for at se andre måder at beskytte sig på. 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet