Beskyt dig ved at: gemme dig.

 
Byg et skjul. Naturen er fuld af skjulesteder. Man kan nøjes med f.eks. at kile sig ind i revner, eller man kan vælge at leve inden i træer, i jorden, i frugter eller i andre dyr.
De dyr, der bliver vist her, har dog selv bygget deres beskyttende skjul.

 "Det nøjsomme møl" ovenfor bygger små poser af visne bladstykker, som det gemmer sig i..

En af de nemmeste - og ret populære løsninger - er at dække sig med sit eget møg. Det gør bl.a. skjoldbillelarver og mange bladbillelarver. Nedenfor er det en liljebillelarve.

Herunder skimtes en bladluseløve.

Bladluseløven herover, som er en larve af guldøje, bruger gamle udsugede huder af ofre til at dække sig med og skjule sig under.
Støvtægen til højre udskiller blot lim på overfladen - og så dækkes den helt automatisk af støv, som gør den ganske usynlig.

Lidt mere avanceret er denne løsning, hvor skumcikadenymfen puster luft i ekskrementerne, så de skummer op og skjuler dyret fuldstændigt. Disse skumklatter har givet årsag til mange myter. Dyret kan ses her.

 

Nogle dyr kan udskille stoffer som de kan gemme sig i eller under. Bøgebladlusene til venstre udskiller voks, snareormen nedenunder spinder tråd, som disse larver gemmer sig i.
Og så er der selvfølgelig snegle, der danner deres hus af kalk.
 

Vårfluelarver kan danne silketråd med en kirtel ved munden, ligesom mange sommerfuglelarver kan. Denne tråd bruger de til at bygge et hus, som de bor i, men de spinder forskellige genstande ind i huset, så det yder ordentlig beskyttelse. - Forskellige vårfluearter bruger forskellige materialer til deres huse. Oftest er det plantemateriale, men der er også vårfluer, der bruger sand eller småsten - eller sneglehuse som vårfluen ovenfor.

En del insektlarver bor i galler (galhvepse, galmyg, galfluer). Galler er opsvulmede plantedele, i hvilke larverne lever og vokser ved at æde at plantevævet i gallen. Det er stoffer udskilt af larverne, der får planten til at lave gallerne.

 
Vær usynlig  Gem dig  Vær giftig  Se giftig ud  Se farlig ud  Andet 
           
Klik på billederne for at se andre måder at beskytte sig på. 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet