Vejhvepse

Vejhvepsen (Anoplius sp.) her fanger jagtedderkopper, som lammes af et stik i brystet. Derefter slæber hvepsen byttet hen til et egnet sted, hvor den graver et hul i sandet, i hvilket den begraver edderkoppen efter at have lagt et enkelt æg på den. Larven lever derefter af den lammede edderkop.

Godt man ikke er jagtedderkop!

 

Her er det en anden Anoplius art. En fin sort vejhveps med mørke vinger.
Disse vejhvepse graver også huler til lammede edderkopper, som de lægger deres æg i.
 
Trypoxylon
     
  Trypoxylon samler også edderkopper, men den anbringer disse småedderkopper i alle mulige naturlige huller, såsom billegange i træ. Disse hvepse er meget almindelige, og man kan sagtens få dem til at flytte ind i plexiglasrør. Se her hvordan.
Ovenfor kan ses de små rum efter hinanden, som hunhvepsen bygger og lukker af med lervægge. I hvert rum lægges kun et enkelt æg, og larven æder så alle edderkopperne før den forpupper sig.
 
     
Auplopus carbonarius
Denne vejhveps bygger små celler af ler i forskellige sprækker. Det kan være mellem sten, under løs bark, i billegange eller i ved vinduesrammer. I hver celle anbringes en lammet edderkop og et æg. Når larven har ædt edderkoppen forpupper den sig i en kokon som den ovenfor til højre.
Nedenfor ses de voksne hvepse. Hannen har gule aftegninger i ansigtet.
 
   
 
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet