Gravehvepse

Gravehvepse er energiske, aktive hvepse, som graver gange til deres larver i jord eller sand. Larverne fodres med forskellige byttedyr. Mange er gedehamselignende.
Her er det gravehvepsen Mellinus arvensis, som har gravet små vulkaner i skrænten ved Midtervej i Ravnsholt Skov.
Når hullerne er gravet er det om at komme ud at lure i blomsterne. Her kommer der fluer forbi, og dem kan man fange med et hurtigt overraskelsesangreb. På grund af sin hvepsetalje kan gravehvepsen krølle sig helt sammen og lamme fluen med et stik. Så pakkes fluen sammen og flyves hjem til hullet.

 

Her anbringes den i et kammer, og der lægges et æg i den. Hvepselarven lever så af den lammede flue.
Gravehvepsene er svære at bestemme, men den ovenfor er nem, hvis det er en han, for hannerne har er stort skjold på forbenene. Denne gravehveps graver også gange i jorden og fylder dem med fluer. - Bemærk også de tre små pandeøjne. Mange insekter har disse øjne. Du kan lære lidt om dem her.

Vejhvepsen her til venstre fanger jagtedderkopper, som lammes af et stik i brystet. Derefter slæber hvepsen byttet hen til et egnet sted, hvor den graver et hul i sandet, i hvilket den begraver edderkoppen efter at have lagt et enkelt æg på den. Larven lever derefter af den lammede edderkop.

Godt man ikke er jagtedderkop!

Trypoxylon
     
  Trypoxylon samler også edderkopper, men den anbringer disse småedderkopper i alle mulige naturlige huller, såsom billegange i træ. Disse hvepse er meget almindelige, og man kan sagtens få dem til at flytte ind i plexiglasrør. Se her hvordan.
Ovenfor kan ses de små rum efter hinanden, som hunhvepsen bygger og lukker af med lervægge. I hvert rum lægges kun et enkelt æg, og larven æder så alle edderkopperne før den forpupper sig.
 
     
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet