Guldbasser

  
Grøn guldbasse Kobberguldbasse
Vi har to almindelige guldbassearter i Danmark, Grøn guldbasse (Cetonia aurata) og Kobberguldbasse (Potosia cuprea). Man skal nu ikke lægge så meget i navnet, for begge arter varierer i farve. Ovenfor er det Grøn guldbasse til venstre, selv om den anden er grønnere.
Grøn guldbasse har en tydelig valk, der hvor dækvingerne støder sammen, og på undersiden ender forbrystets forlængelse fremad i en rund dut. Det er Grøn guldbasse, der er mest almindelig.
Kobberguldbasse:
Kobberguldbassen lægger æg i tuer af Rød skovmyre. Herunder ses en guldbasse under kraftigt myreangreb. Denne flotte bille er en glimrende flyver, og den opsøger blomster i solskinsvejr. Den flyver med lukkede dækvinger, for den kan folde flyvevingerne ud gennem en slids i dækvingerne. Kobberguldbassens larver lever ofte i gamle myretuer, så guldbassen går ned på myretuer for at lægge æg. Myrerne kan ikke stille noget op overfor den pansrede bille - men de prøver!.

Guldbasselarver er store og fede og bløde. De æder dødt organisk materiale, som gamle nåle i myretuer og de er flere år om deres udvikling.
Ræve og grævlinger kan finde på at grave myretuer i stykker for at finde disse lækre larver.

Her  er det nu Grøn guldbasse (Cetonia aurata) som lever af mørt træ.
Hvis man finder disse larver kan man holde dem i en spand med jord og gammelt savsmuld. Det er sjovt at klække de flotte biller

Når guldbasselarven er stor nok, spinder den en kokon, som den camouflerer med skidt og møg, og forpupper sig i den. Her klipper jeg en kokon op, så man kan se puppen inden i. Nedenfor er billen helt færdig.

Andre torbister
Billederne her er links til diverse billegrupper.
Træbukke Løbebiller Torbister Skyggebiller Rovbiller Ildfluer
Smældere   Snudebiller Vandbiller Mariehøns Bladbiller Barkbiller Ådselsbiller  Blødvinger Oliebiller Malakitbiller Andre
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet   Andre æg