Ådselbiller

Ådselbiller har kølleformede antenner og en fin lugtesans, så de kan lugte sig frem til de døde dyr, deres larver lever af. De flyver også godt, så de kan nå frem til maden, inden den er ædt af maddiker. Dog flyver de mest om natten.

Ådselsgraverens graveben. Den er helt utrolig effektiv til at få gravet mindre ådsler ned.

 

     
  Herover ses Skovådselraver (Nicrophorus investigator). Denne bille nedgraver mindre ådsler som føde for sine unger. Der findes flere arter af ådselsgravere.
Bemærk de mange mider, der kravler rundt på billerne. De har fundet en fiks måde at blive transporteret fra ådsel til ådsel. De snylter ikke på billen, men kors hvor må de være irriterende.

Til venstre ses dens avancerede antenner, som gør den i stand til at lugte et ådsel på kilometers afstand. Præcis hvorfor de ser sådan ud ved vi ikke, men der er garanteret en mening med det. Der findes mange forskellige sanseorganer forskellige steder på antennerne.
 
     
 
Larve af ådselgraver. Det er ikke én man støder på. Den bor i jorden med sit ådsel.
Ofte kommer flere ådselsgravere flyvende til et mindre ådsel (mus, småfugl e.l.) og de starter straks med at grave under ådslet, så det synker ned under jorden. Det er vigtigt, for hvis spyfluer når at lægge æg, vil deres unger, maddiker, hurtigt æde alt kødet. Derefter gnaver ådselsgraverne håret af ådslet, så det er klar til æglægning, og så er de pludselig ikke gode venner længere! - Kun et enkelt par ender med at lægge æg på toppen af kødklumpen.

Sort ådselsgraver (Necrophorus humator) Ligrøver (Necrodes littoralis).
Larver af ligrøver - fras undersiden af en død grævling.
Ligrøverens fantastiske antenne. Hvorfor den er udformet sådan ved ingen, men den kan registrere duft af dødt dyr med en ufattelig nøjagtighed.
Her er det også Sort ådselgraver (Necrophorus humator), med en last af mider. Og et nærbillede af dens usædvanlige antenne, som er beregnet til at opfange ådselslugt på lang afstand.
Rødbrystet ådselsbille (Oiceoptoma thoracicum). Denne bille er meget almindelig på døde dyr. Hvor man ofte ser mange. Og hvor de parrer sig og lægger æg.

- og sådan ser larven ud.

Ådslet behøver ikke være stort. Her er det en død vandkalv.
Phosphuga atrata - snegleådselsbille - lever af snegle. Den er almindelig og man finder den tit i dvale under bark om vinteren.
Her er den i gang med en Håret snegl.
Dens hoved er slankt, så det nemt kan stikkes ind i snaglehuset.
Den lugter grimt.
Billederne herunder er links til diverse billegrupper.
Træbukke Løbebiller Torbister Skyggebiller Rovbiller Ildfluer
Smældere   Snudebiller Vandbiller Mariehøns Bladbiller Barkbiller Ådselsbiller  Blødvinger Oliebiller Malakitbiller Andre
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden

 
  Bjørli Lehrmann