Andre biller

Billerne herunder tilhører ingen af de grupper, der har fået egne sider.

 
Glimmerbøsser (Meligethes sp. - flere arter) hedder de små, sorte biller, der kan være særdeles irriterende, hvis man om sommeren bærer gult tøj på stranden - eller prøver at spise brød med smør samme sted. De lever af blomsterstøv og tiltrækkes af gult, da blomsters støvblade ofte er gule.
Undertiden hører man dem også benævnt "tordenfluer". Et navn som dog mest bruges om thrips. - Med andre ord en fællesbetegnelse for "små, sorte, irriterende dyr".
Læs her om navneforvirring i naturen.
 
Sammen med de små sorte glimmerbøsser finder man af og til en anden, lidt større, brun bille. Det er hindbærbillen (Byturus sp. - flere arter) som altså også findes talrigt i hindbærbuske. Dens larve kender vi vist allesammen så udmærket fra hindbærrets inderside.
Kardinalbiller  
Sorthovedet kardinalbille (Pyrochroa coccinea) ses almindeligt i skoven i juni - ligesom man finder dens flade larve under barken på døde løvtræer, især eg, hele året.
Larven er et rovdyr, mens den voksne æder pollen.
Man kan kende kardinalbillen fra træbukke ved de kamformede antenner og ved at kroppen er bredest bagtil. Ovenfor til venstre ses den fra undersiden.

Til højre Rødhovedet kardinalbille - Pyrochroa serraticornis

Hvis man piller i barken på gamle væltede egetræer, finder man ofte den flade larve af kardinalbille. Tornene bagest på kroppen er ikke farlige. Dem bruger larven blot til at skubbe sig frem med i det smalle rum den færdes i.

 
Myrebiller

Myrebiller (Thanasimus formicarius) findes i nåleskov, hvor de render rundt på stammerne, lægger æg og æder barkbiller. Til højre et par i parring. De bevæger sig som myrer.
Svampehøner
Skarlagen-svampehøne (Endomychus coccineus) ligner en flad mariehøne. Det er udtryk for mimicry, da mariehøns smager grimtog ikke bliver spist af de fleste dyr. Skarlagensvampehønen lever af svampehyfer og findes tit under bark på løvtræer,  sammen med sine larver.
Solbiller.  
Til venstre Grøn solbille - Hrysanthia nigricornis.

 
Matgrøn solbille (Oedomera virescens) ovenfor.
 

Tyklårssolbille (Oedemera nobilis)
Solbiller er flotte, slanke biller, men de fleste er meget små. De ses i blomsterne om sommeren.
I planterne ved bredden af søer og åer kan der af og til være masser af disse små biller med tykke lår. De hopper godt. Det er springsumpbiller (Scirtes sp.). Deres larver lever i vand og har meget lange antenner (nedenfor).
Endnu en scirtes-larve. Bemærk luftboblen. Den bliver holdt fast af en hårkrans. Den virker som en fysisk lunge, da ilt diffunderer ind over overfladen.
Klannere  
Flæskeklanner (Dermestes lardarius) her nedenfor er en ganske nydelig bille, men den lever af tørret kød, tørfoder til dyr og døde mus. Det er ikke en bille, man er glad for at se i køkkenet.
  Til højre er det tæppeklanner (Anthrenus verbasci). Den lever af fjer, hår og uldne trøjer.
Tidselkuglebille (Sphaeroderma testaceum) Kaprifoliepragtbille. (Agrilus cyanescens) Ganske lille og meget sky.

Glinsende Rådstumpbille Saprinus semistriatus lever af rådnende materiale. Her er det døde fisk.

Den flade bille med de lange horn ovenfor til venstre er såmænd en langhornet fladbille (Uleiota planata). Var det dog bare altid så  nemt :) Den er lille og findes under bark.
Mange biller er meget små og opdages kun på de spor, de sætter. Denne bitte lille bille lever af dunhammerfrø og sætter tydelige spor på plantens frøstande. Den hedder Telmatophilus typhae.
Svampebiller
Under gamle poresvampe kan man undertiden finde masser af træsvampbillen Tritoma bipustulata.
Den ligner meget et aflang askemariehøne.
 
Lille ødebille (Cytilus sericeus) En lille sjov én fra engen, som virkelig kan samle benene.
Triplax aenea. En lille bille i poresvampe.
 
Agathidium
Og så findes der små biller, der kan rulle sig sammen ligesom kuglebænkebidere.
     
Billederne herunder er links til diverse billegrupper.
Biller generelt
Træbukke Løbebiller Torbister Skyggebiller Rovbiller Ildfluer
Smældere   Snudebiller Vandbiller Mariehøns Bladbiller Barkbiller Ådselsbiller  Blødvinger Oliebiller Malakitbiller Andre
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet

 
  Bjørli Lehrmann