Hjortebiller

Eghjort (Lucanus cervus)
Eghjorten på billederne herunder er ikke fra Danmark. Den er fra Japan.
Eghjorten uddøde i Danmark omkring 1960. Den er reintroduceret i Dyrehaven nord for København i 2013.
Der kommer af og til beretninger om enkeltfund, men det er altid enkeltindivider, der er kommet hertil med brænde, flis, jord eller lignende.
Eghjortlarven bliver kæmpe stor. Den lever ved rødderne af gamle træer, mest eg, hvor den er flere år om sin udvikling.  Den er hvid og krum og ligner en torbistlarve. Når larven er udvokset bygger den en puppehule i jorden. Hulen er stor som en knytnæve og kittet sammen af spyt, små træstykker of afføring.
Så smider den larvehuden. Man kan allerede se, det er en han. Her ses for og bagside. Puppen kan vippe med bagkroppen og dreje sig i hulen.
Efter omkrig 3 uger er billen færdigudviklet og kommer ud. Eghjorten er blankt brun.
Eghjorten er stor, men ikke farlig. Hannerne bruger de store gevirlignende kæber til kampe om hunnerne. De griber fast om hinanden og prøver at kaste hinanden væk.
Bøghjort (Dorcus parallelipipedus)
 
Bøghjorten er en stor og langsom hjortebille, som vækker opmærksomhed i gamle skove og tit bliver taget for at være en eghjort. Den har dog sorte dækvinger, hvor eghjortens er brune.

Bøghjortens larve er fed og hvid og krum og lever inde i dødt træ.
  Valsehjorten (Sinodendron cylindricum) ser imponerende ud. Det er en han. Det ses på hornet. Men den er altså meget lille, så den er mest imponerende i forstørrelse.
 
Billederne herunder er links til diverse billegrupper
.
Biller generelt
Træbukke Bladbiller Løbebiller Torbister Skyggebiller Rovbiller Ildfluer
Smældere   Snudebiller Vandbiller Mariehøns Barkbiller Hjortebille Ådselsbiller  Blødvinger Oliebiller Malakitbiller Andre
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet