Skarnbasser

Også Skovskarnbassen (Geotrupes stercorosus), med de smukke blå farver på undersiden, er en torbist. Den lægger dog sine æg i gødning, som den graver ned. Prøv at tage en skarnbasse op til øret, ofte frembringer den en knirkende lyd, som fremkommer når basen af mellemste ben gnides mod de bageste ben. Denne lyd er en forsvarsmekanisme, formodentlig først og fremmest beregnet til flagermus, da skarnbasser flyver om natten. Lyden er kraftigst i er toneområde, der ligger under det som vi kan høre; men flagermus kan godt.
I perioder lever skovens ræve næsten kun af skarnbasser, og da de ikke kan fordøje kitinskelettet bliver deres lorte flot iriserende blå-sorte.

Skarnbasser lever mest af den saft, som de kan presse ud af friske dyrelorte, De har en udpreget suttemund. Men de kan også lide at drikke saft fra træer. Her sluprer et helt hold den saft, der siver ud af en oversavet stamme.
Skarnbassen er en hurtig graver. Hestemøg skal graves ned, så den kan lægge æg i det, og dens larve kan leve i fred under jorden. - Tager man skarnbassen i hånden, prøver den at grave sig ned mellem fingrene. Den bider ikke.
     
  Af og til ser man skarnbasser, som ikke er ret store. Det kan skyldes, at de ikke har haft ret meget at leve af som larver.  
     
 
     
  Her er den travle skarnbasse ved at nedgrae en rævelort.  
     
Andre torbister
Billederne her er links til diverse billegrupper.
Træbukke Løbebiller Torbister Skyggebiller Rovbiller Ildfluer
Smældere   Snudebiller Vandbiller Mariehøns Bladbiller Barkbiller Ådselsbiller  Blødvinger Oliebiller Malakitbiller Andre
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden