Biller generelt
(Coleoptera)

Der findes biller nok til at jeg kan bruge resten af livet med at fylde ud på denne side (blot i Danmark over 3000 arter); men derfra afstår jeg gerne. Jeg vil til gengæld gerne vise lidt af mangfoldigheden.
Biller er fælles om de hårde dækvinger, der oftest skjuler et par flyvevinger. Biller har fuldstændig forvandling. De starter altså som larver, der overhovedet ikke ligner biller, og de har et passivt puppestadium, som muliggør forvandlingen til voksen bille.

Det mest karakteristiske ved biller er, at de er meget pansrede. Deres primære forsvar består i at være hårde at knække.
 Deres forvinger er hårde og uegnede til flugt, men de dækker som regel over et sæt fine flyvevinger. Flyvevingerne er foldet sammen, men udfolder sig som regel af sig selv, når de lukkes ud.

Her er det en  Blå Ribbevinge (Melandrya caraboides) som folder vingerne ud. Enkelte biller - f.eks. guldbiller - kan folde flyvevingerne ud uden at løfte dækvingerne.
Alle biller har fuldstændig forvandling. D.v.s. at de starter som larver for senere og forpuppe sig og forvandle sig til en bille. Ovenfor ses de tre stadier hos en melbille (melskrubbe). Larven her kaldes en melorm, men det er ikke en orm. Bliver man født som orm, dør man nemlig også som orm, mens larver forvandler sig og bliver noget andet.
Mange biller er svære at bestemme, fordi det ikke altid er let at se, hvilken gruppe billen hører til i. Rovbiller, mariehøns og løbebiller er re lette at kende, men det er ikke så let at henføre en bille til f.eks. skyggebiller. Ofte må man have billerne under lup og tælle fodled og kigge nøje på små karakterer.
Mange biller er dog ganske karakteristiske, og så kan man bladre sig frem :)
Billederne herunder er links til diverse billegrupper
.
Biller generelt
Træbukke Bladbiller Løbebiller Torbister Skyggebiller Rovbiller Ildfluer
Smældere Snudebiller Vandbiller Mariehøns Barkbiller Hjortebille Ådselsbiller  Blødvinger Oliebiller Malakitbiller Andre
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet

 
  Bjørli Lehrmann