Kartespindere

 (Dictynidae)

Nogle edderkopper ses kun sjældent, mens man udmærket kender deres fangstnet. F.eks huskartespinderen (Amaurobius similis), som laver disse rodede flade, blålige net overalt på mure, vægge og plankeværker, hvor den kan finde en sprække at gemme sig i. Nettene er stærkt klæbende for kravlende smådyr. Men det skyldes ikke lim - som skal fornys, når den tørrer ud - men derimod at nettene dannes af tusindvis af tråde med små løkker.
Kun de såkaldt cribellate edderkopper mestret at lave sådanne spind. Trådene trækkes ud af en spindeplade (cribellum) der ligger foran spindevorterne.
Edderkopperne kommer helst kun frem, når det er mørkt; men da de ofte gemmer sig i sprækkerne mellem sjældent åbnede vinduer og disses karme, kan man let stifte bekendtskab med dem ved at åbne sådanne vinduer.

Hanedderkop ovenfor og til højre er det en hun.

Hannen kurtiserer hunnen ved at stampe hårdt med fødderne i hendes net, mens han nærmer sig retræten. De første gange hunnen kommer ud, vil hannen trække sig hurtigt tilbage. Det er farligt at være hanedderkop, og han skal være sikker på, at han ikke bliver opfattet som et bytte!
Ovenfor til højre ses en hunedderkop, der bevogter sit ægspind. Hun har siddet i et helt lukket redekammer, som er gået i stykker, da jeg åbnede vinduet. Normalt bliver hun i redekammeret til hun dør.

Går man ud med en lommelygte om aftenen og inspicerer vinduesrammerne, vil man ofte se kartespindere ude i det åbne. Men de forsvinder meget hurtigt ind, når man lyser på dem :)
 
Der findes dog også kartespindere, der laver helt andre nettyper. Her er det Dictyna latens, der har lavet sit diminutive net ovenpå et blad af rynket rose.
Hos denne edderkop flytter hannen ind og bor hos hunnen en tid.
Herunder er det en hun, men det fine mønster på bagkroppen bliver nu let slidt af. Hannen ses nederst til venstre.
 

 

Andre arter af dictyna laver små tætte spind i toppen af tørre skærmplanter, lyngplanter o.l.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Edderkopper generelt