Theridiidae - Kugleedderkopper

Kugleedderkopperne laver uordentlige volumennet i småbuske.
Her er det en Almindelig teltspinder (Phyllonete sisyphium).

Nettene kan kendes på, at edderkoppen øverst i nettet laver en retræte af plantedele og udsugede insekter, som hun kan gemme sig i, og hvori hun lægger sine æg. Ungerne bliver efter klækningen fodret med opgylpet føde.

Har man først fået blik for de små ophængte retræter, vil man opdage dem alle vegne.

Trykker man forsigtigt på retræten, vil edderkoppen droppe ud - og sidst på sommeren ofte sammen med et kuld unger.

I kropsprofil er kugleedderkopperne meget karakteristiske. Her er det en Achaearanea lunata.

Typisk sted for et teltspindernet. Ligner såden lidt rodede tråde mellem træværk og mur. Her er det Almindelig teltspinder igen. Med bytte. En snudebille.
Lys teltspinder (Theridion impressum)
Lys teltspinder ligner, men har en lidt anderledes farvetegning. Den er dog meget variabel og kan ikke med sikkerhed skelnes fra Theridiun sisyphia på farvetegningen.
 
Lille bladkuglespinder (Theridion pallens), er en lille bitte edderkop, og den ville næppe blive bemærket, hvis det ikke var for dens karakteristiske ægspind.
Man finder edderkoppen ved at kikke under egeblade i juli og august. Her spinder den diminutive net, i hvilke den hovedsageligt fanger bladlus. Ægspindet ligner en lille hvid vandmine med pigge.
Undertiden har minen dog kun en enkelt pig, og undertiden sidder den lille gule mor-edderkop og bevogter de ufødte unger.
 
Inden i ægspindet findes op mod 50 ufatteligt små edderkopper. De kommer ud ved at gnave et lille rundt hul i ægspindet, som det ses til venstre. Ovenfor har jeg dog flået spindet op med en nål.
 
Kugleedderkoppen nedenfor er en væksthusspinder Achaearanea tepidariorum.
Det er en indført art, som kun trives i opvarmede drivhuse. Edderkoppen her havde det fint i et terrarium på Vestre Hus i sommeren 2005.
Hunnen spinder store, pæreformede ægspind, som beklædes med papiragtig silke. Ægspindene ophænges i nettet.

   

Perleedderkopper

 

Man kan også lave sine egne perleedderkopper. Se bare her.

Perleedderkoppen (Enoplognatha sp) er meget almindelig i havens stauder. Denne kugleedderkop er speciel ved at findes i to farveformer. Til venstre ses to hunner af denne art, den ene med flødefarvet, den anden med rødstribet bagkrop.
Ovenfor ses en hun, der bærer en ægsæk. Før klækningen anbringes sækken i et ammespind af sammenvævede blade, som det der ses til venstre.


Perleedderkopperne laver tit små spind oppe mellem blomsterne, og kan her tage overraskende stort bytte. Her og til venstre er det en gedehams og en humlebi.

Ovenfor en perleedderkoppemor med sine unger. Hun vogter over afkommet den første tid. Se hvor slank, hun er blevet.
Her kan man se, hvor variabel disse edderkopper er i farvetegning.
Det er alle hunner med ægfyldt bagkrop.
Fedtedderkop
Fedtedderkoppen (Steatoda bipunctata) er meget almindelig rundt omkring i uryddelige hjørner, skure og vindueskarme. Men den sidder ikke fremme i sit net, den gemmer sig i sprækker og kommer kun frem når der er bytte i nettet.

 Den laver små uordentlige net, som kun klæber dér, hvor trådene er hæftet til underlaget,  og fedtedderkoppen tager derfor mest krybende bytte.  Men det er en frygtløs edderkop, som går til angreb på selv det største og vildeste bytte, og som undertiden kan ses forfølge et flygtende bytte langt ud af nettet. Med sin stærke gift formår den at nedlægge næsten hvad som helst.
Her er det en lillebitte fedtedderkop, som er gået i gang med at kaste silke i hovedet på en vældigt stor flue.

Til venstre ses et kraftigt fedtedderkoppenet, som det ser ud, når solen skinner på det. Man kan tit lokke edderkoppen ud, hvis man anbringer et sprællende bytte i nettet.
Fedtederkoppens danske navn skyldes dens glinsende udseende.

Til venstre er det en hun, nedenfor ses den særdeles veludstyrede han.
Hannen er forsynet med et stridulationsapparat mellem for- og bagkrop. Han laver lyd, når han kurtiserer hunnen.

Her er det også en han af fedtedderkoppen og et nærbillede af hans enorme palper. En meget potent fyr, vi har har med at gøre!
 
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet  Tilbage til
Edderkopper generelt