Jagtedderkopper

Pardosa Pirata Trochosa Alopecosa
Piratjagtedderkopper - Pirata
Stor piratjagtedderkop (Pirata piscatorius) er en flot jagtedderkop, som jager på vandet, og som tilmed kan søge ned under vandoverfladen, hvis den føler sig truet. Til venstre en han og til højre er det en hun med ægkokon. Hun sidder ofte øverst i et lodret rør, som hun spinder mellem mosplanter og lader solen varme æggene. Pirataernes ægkokoner er meget runde og hvide.
 
     
   
     
  Portræt af en ægte pirat.
Bemærk den - for jagtedderkopper - karakteristiske placering af øjnene i tre rækker.
 
     

 
     
  Piratjagtedderkopperne jager ikke under vandet, som vandedderkopper, men hvis en fare truer, gemmer de sig gerne under vandet. De bliver dog overhovedet ikke våde, for et tæt hårlag fastholder et lag luft og holder vandet på afstand. De kan hoppe helt tørre op af vandet: 

https://www.youtube.com/watch?v=hjTHeerxvnE
 
     
 
 
Her nedenfor har piratjagtedderkoppen lidt usædvanligt spundet sin retræte ovenpå et blad af svømmende vandaks, så man kan kikke ind til den. Her sidder den og bevogter sine æg.

 
Når solen skinner sætter edderkoppen sig, så ægkokonen bliver varmet af solen. Æggene udvikler sig meget hurtigere i varme, og jo hurtigere ungerne klækker, des flere kuld kan hun nå på en sommer.
Ungerne bæres på bagkroppen,som det er normalt for jagtedderkopper.
 
     
  Læg mærke til hvordan den lader benene glide hen over vandet, mens den står stille. Den søger vibrationer fra stakler fanget på vandet. Gode vibrationer.  
     
Trochosa - Bjørneedderkopper
 Trochosa ruricola
   
Trochose terricola. Terricola betyder bare "den der bor på jorden".
 
 Nogle jagtedderkopper er ganske store og robuste. Det gælder f.eks. de edderkopper, der kaldes bjørneedderkopper på dansk (Trochosa). Man ser dem dog ikke så tit, for de jager om natten.
 
 
Også kæmpejægerne er robuste edderkopper. Her er det Klitkæmpejæger (Alopecosa barbipes), hvis han bærer sorte handsker.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Edderkopper generelt