Trekantspinder  

Trekantsspinderen (Hyptiotes paradoxus)er en af vores mærkeligste edderkopper.
 

Underligt ser det ud, spindet, som det hænger dér i de døde grangrene og ligner et ubeskedent lagkageudsnit af et hjulspind. Og underlig ser den ud, edderkoppen, som den sidder der i hjørnet og holder det hele på plads.
Trekantspinder hedder hun, og hun er én af de sjoveste edderkopper at fodre. - Hvis man forsigtigt anbringer et bytte på en af de klæbende spiraltråde, falder nettet pludselig adskillige centimeter nedad, for straks efter at blive hævet, for derefter atter at falde. Det er trekantspinderen, der prøver at vikle byttet ind i nettet. Hun sidder i den tråd, der holder hele nettet, og denne tråd har hun viklet sammen til et nøgle mellem benene. Når hun mærker vibrationer i nettet slipper hun nøglet, hvorved nettet falder et pænt stykke ned - for derefter straks at vikle det sammen igen. Kort efter hæfter hun tråden sammen og går ind i nettet for at tage byttet på normal tid.
Trekantspinderen har dog ikke et giftigt bid, for giftkirtlerne er reducerede. Det er ikke nødvendigt at slå det effektivt indpakkede bytte ihjel. Hun gylper blot fordøjelsesvæske i det.

Trekantsspinderen her er ved at udsuge et silkeindspundet bytte. Man kan tydeligt se det nøgle af spind, som den holder mellem benene.

Har du fået lyst til at lave dine egne edderkopper? Eller vil du lave aftryk af edderkoppespind? Så klik på billederne.  
Andre edderkopper:
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Edderkopper generelt