Labyrintedderkop

Tragtspinderne bygger tætte, tragtformede net, som ikke klæber. Edderkoppen sidder på lur i tragthullet, og løber ud efter smådyr, der forvilder sig ind på nettet og snubler i trådene. Tragtspindere tager mest kravlende bytte.

Labyrintedderkoppen (Agelena labyrinthica) er en tragtspinder, der minder om husedderkoppen; men den spinder sine tætte tæpper mellem planterne i klitter og på heder. Den er rødlistet, hvilket vil sige, at arten er sårbar og skal beskyttes.
Her ses laburintedderkoppens store hvide spind tydeligt i solen. Billedet er fra Melby Overdrev ved Nordsjællands nordkyst.
 

Med et bytte kan edderkoppen lokkes op af tragten. Her er det tydeligt en voksen (adult) hun: stor bagkrop og små palper. Man skal et stykke hen på sommeren, før disse edderkopper er voksne.
   

Edderkoppen løber hurtigt ud af tragten, når et bytte falder ned på tæppet. Nettet er ikke klæbende, så edderkoppen skal have fat i byttet inden det får sneget sig væk.
 
 
Men det er svært for byttet at bevæge sig i det tætte spind fyldt med snubletråde, mens edderkoppen bevæger sig lynhurtigt. Her til venstre og ovenfor bider edderkoppen en græshoppe.
Denne edderkop benytter et ejendommeligt parringsritual, idet hunedderkoppen falder i svime, når hun berøres af hanedderkoppen. Hun virker totalt bedøvet under hele parringen og vågner først op en tid efter at hannen har forladt hendes net.
Nedenfor ses en han, som er ved at slæbe rundt på en hun, der er faldet i afmagt.
Tragtens rør kan være ganske langt og sno sig ned mellem planterne.
Det er åbent, så edderkoppen kan stikke af, hvis nettet bliver invaderet af noget farligt.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til
Edderkopper generelt