Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Maj 2011

2012-nu

Asken har det rigtig slemt i år. Mange træer er døde eller døende. Sygdommen kaldes asketoptørre og skyldes tilsyneladende en svamp (Chalara fraxinea). Men den gamle elm ved Allerød Sø har det stadig fint.Det er vist ikke mange steder i Danmark, man kan finde sådan en elm.
Hvinanden er en fin lille dykand, som dæleme ruger i hule træer og redekasser. Den er en ret ny ynglefugl i Danmark, hvor den mest yngler i redekasser i Nordsjælland. Ovenfor hilser den fine sorthvide andrik på sin mage, da hun vender tilbage til ham efter en flyvetur i Børstingerød Mose.
Grantræerne blomstrer og spreder enome mængder pollen, for at bestøve alle de unge kogler.
Pollenkornene ser således ud i mikroskop. Grankorn er store i forhold til andre pollenkorn, og de giver heldigvis ikke allergi. De indeholder en del olie. Olien indeholder den energi, der skal til, hvis pollenkornet skal spire og befrugte et frøanlæg i en kogle.
Det gule pollen lander alle vegne, og på søen ved Vestre Hus danner det grimme gule rande.
På søen tjener pollenkornene som næring for masser af smådyr, især mange encellede. Når kornene nedbrydes frigives olien, som danner lysbrydende lag på vandoverfladen. Der er altså ikke tale om menneskeskabt forurening, men om et helt naturligt forårsfænomen.
Så er der kyllinger på Vestre Hus igen. Sorte, brune og brogede. Og æg i næsten alle fuglekasser. Musvitter, blåmejser og spætmejser. Foråret eksploderer.

Maj 2010

På dette stykke af Vestre Hus' facade er der 3 fuglereder. Musvitter i kamerakassen, solsort på hylden og rødhals i plastkassen.
Så er der dyreunger overalt derude. Her er det rådyrlam og en sangdrosselunge. Lad dem være. Deres mor ved, hvor de er.
Ræven gravede sig ind i skuret i Kristi himmelfartsferien og åd hønen dér og hendes 4 kyllinger.
Heldigvis er der stadig 8 kyllinger i hønsehuset, med 3 mødre, og der kan ræven ikke grave sig ind, for der er fliser under.

En tur i skoven og opstilling af spionkamera afslører, hvorfor ræven er blevet så modig. Der er store hvalpe i rævegraven ved rævebøgen. - Her lå også mange tomme mejsekuglenet. En af ræveforældrene vandrer åbenbart helt over i villakvarteret på den anden side af Nymøllevej for at hente fedtguf til ungerne.

På Vestre Hus er der skrukhøns og kyllinger. Det er forår.
Og også i naturen bygger fuglene rede og ruger på æg alle vegne, for nu kommer den føderige tid..

Solsortene begynder at yngle tidligt, men det er frygtelig svært at finde egnede, beskyttede redepladser tidligt på året, så man ser solsortereder de særeste steder. - De fleste af disse reder bliver plyndret, og godt det samme. De senere reder klarer sig bedre.

Væltede træers rodkager er yndede pladser for solsortereder her før verden dækkes af løv. Prøv at kigge efter :-)

Her til  venstre ses mit skrivebord på Vestre Hus. Til højre for computerskærmen står en miniprojektor, som viser film fra redekassen udenfor kontoret. En musvit ruger her på 9 æg. Det er yderst hyggeligt at følge med i.
Gråænder fordeler sig og bygger rede alle mulige mystiske steder. Ofte langt fra vand, for at undgå rovdyr.
Pludselig landede en gråand på carporttaget ved vestre hus, og lidt efter landede hendes andrik.

Knopsvanerne bygger rede i søerne. De river totter af star og dunhammer løs fra bredden og kaster det op på den store rede

Maj 2009-2007

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned