Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

September 2017

Bukken i dødeburet er nu blevet til et skelet. Det er fluelarverne, der har klaret arbejdet.
Det har været en elendig, våd sommer, og september har fortsat som sommeren. Våd våd våd. Men der har været rigtigt mange admiraler i år.
September 2016
Sommeren 2016 faldt i september, hvor vi fik den smukkeste varme løvfaldssommer. Admiraler og tidselfugle, som begge er træksommerfugle, kunne tanke op i de nyudsprungne vedbendblomster, inden de tog sydpå.
September 2015
Søen ved Vestre Hus ser mærkelig ud her sidst i septemeber. Det ligner alger, men det er bare tørvepludder fra bunden. Jeg tror, at det skyldes de kolde nætter. Det betyder at vandet i overfladen bliver koldt og dermed tungere end bundvandet, som så stiger til vejrs og hiver tørv med op. Søen bliver pæn igen.
På 1. sal i skovløberhuset driver pludselig sorte, klistrede striber ned ad væggen fra den ubeboede flagermusekasse. Hvad er det dog for noget?
Kigger man ind i kassen, er der heldigvis en rude for, for det er Stor gedehams, der er flyttet ind. De sorte striber er mekonium - de unge hvepses første afføring.
Mere kan læses her.
September 2014
Når man finder svampe i skoven - og det gør man for tiden - vil der ofte være gnavet i dem. Men hvem er det, der spiser svampe? 
Her er det en mus. Man kan se tandmærkerne.  Her er det en snegl. Den har raspetunge. 
Her sidst i september er der stadig masser af liv i de underjordiske hvepseboer, og de forsvarer ivrigt deres hjem! Det er Almindelig gedehams, der holder af at bygge sin rede i gamle musehuller. Det er altså ikke "jordbier" eller "jordhvepse" eller noget andet eksotisk - og om en måneds tid er de alle døde. Kun de unge dronninger overvintrer, og de ligger allerede i dvale nu.
I september kan skovbunden pludselig være oversået med små grønne linser, som var de faldet ned fra himlen. Det er linsegalder, som falder af egetræernes blade. De indeholder små galhvepselarver. Se mere her.
September 2013
Søen ved Vestre Hus har en tid været plaget af karusser, der æder salamanderlarverne. Denne gedde er lånt på Barresøgaard, og den skulle gerne sprede død og rædsel blandt karusserne.
Den sidste tid er haven omkring Vestre Hus blevet ordnet og der er sat nyt hegn. Det er så nydeligt!
Vandstanden i søen ved Vestre Hus er lavere end nogensinde før, og det er sværere at fiske efter smådyr i søen end det plejer at være. - Når solen skinner, kan man se, at søen er dækket af en tynd oliehinde, der bryder lyset i regnbuefarver. Det er IKKE forurening, men skyldes olie fra nedbrudte pollenkorn.

September 2012

Jeg har sagt det før, men jeg gentager gerne: svampedyr (Myxomyceter) er fantastiske organismer med vidunderlige former og farver. Og her i det fugtige efterårsvejr stortrives de. Alle de ovenfor afbildede arter er fúndet den samme dag. Næsten allesammen på en rådden bøgestamme. - Brug lidt tid. Gå ned på hug. Kig ordentligt efter. Pludselig er de der :-)

September 2011

Sneglene lægger æg for tiden. Det har de såmænd gjort det meste af sommeren, men efter sådan en våd sommer, som vi har haft i år, er der rigtigt mange snegle - og de lægger æg. Her er det en dræbersnegl, som lægger de smukkeste perler. Bemærk, at dens kønsåbning er placeret lige bag højre øje. Overraskende ikke? Forklaring kan findes her.

September 2010

De er eventyrligt flotte og de myldrer frem i granskoven for tiden. De røde fluesvampe.
Denne september er præget af en helt usædvanlig myggeplage. Det var det våde vejr i august, der bragte os en helt frisk generation af stikmyg. - Det er dog ikke mere usædvanligt, end at vi så det samme ske i 2006. Prøv bare at kikke tilbage her :-)
Der er helt specielt mange trævlhatte i år. Det er middelsmå svampe, der især står langs skovvejene og ser ud som om de er forsynet med fedtet hentehår. Ofte sprækker de op i kanten. Der findes mange arter, men de er næsten umulige at bestemme uden brug af mikroskop. - De fleste er meget giftige. De indeholder store mængder muscarin, som giver klassiske svampeforgiftninger med opkastninger og mavekrampe. Det er dog ikke tit, at svampeplukkere kommer til skade med disse svampe, for de virker ikke særligt indbydende.
September 2009-2007
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned