Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Oktober 2018

Efter den varmeste og tørreste sommer er fulgt en varmt, tørt efterår, med sommertemperaturer her i oktober måned. Mange mange vandhuller er tørret helt ud, men søen ved Vestre Hus er gravet dyb, så den er der stadig vand i. Men bredderne har trukket sig tilbage og afslører de hundredevis af grene og stammer, der er kylet i vandet i tidens løb.
Optagelse af et afsnit af Bidt Brændt og stukket med Sebastian Klein, hvor han skal biden af en stor fugleedderkop.
Der var trængsel i baglokalet.
 
Oktober 2017
Den våde sommer har betydet, at vi har fået et fantastisk svampe-efterår. Her er det en flok af Mørk honningsvamp.
Oktober 2016
 
Bruskbolde er store runde svampe, der danner sporerne indeni, og som åbner sig med et stort uregelmæssigt hhul i toppen, når de er modne. De gror på tørv, og de er meget almindelige i Ravnsholt. 
Nå de netop er modne og fulde af støv (sporer) i oktober, er de sjove at kaste mod træer, eller i søen. Der kommer en stor røgfane ud af dem, når de rammer vandet.
   
Oktober 2015
Om efterår
September du grå, du er støvet og vissen og laset og ormædt og grim.

Hvad skete der lige med sommeren dér, blev den pludseligt sur og gik hjem?
September, tag du bare som'ren i hånden og følg den afsted på dens vej
og giv os den glade oktober med farver og storme og blade i leg.
Du smukke oktober du varmer mit sind, min sjæl bli'r modtageligt blød
Jeg tror at jeg også vil farve mit hår, når jeg selv kommer tæt på min død.

Oktobers skin
i våde spind
som neonlys
kom ind kom ind 

Se jeg har pyntet op til fest
kom ind og vær min kære gæst
velkommen i min stue

kom ind og lad mig byde op
giv mig din trætte slidte krop
for snart vil alting høre op
si'r årets sidste edderkop
til årets sidste flue

Den fantastiske Rødorm lever hele sit larveliv inden i gamle træer, ofte piletræer, men den kommer ofte ud af træet for at forpuppe sig i jorden om efteråret. I år har der tilsyneladende været specielt mange af dem, og jeg har fået 3 på Vestre Hus, som jeg har tænkt mig at klække.
Oktober 2014
Oktober er måneden med de fantastiske farver. Se her, hvordan man kan lave fine roser af ahorn og løn-blade.

Oktober 2013

På disse bøgeblade kan man tydeligt se, hvordan træet suger det kostbare klorofyl ud af bladene, før de bliver smidt. Tilbage ses det gule caroten, og yderst ses den brune farve, som fremkommer, når cellerne dør.
Orkan over Danmark d. 28. oktober. Mange mange træer væltet. Nedenfor er det toppen af en lærk ved søen ved Vestre Hus og ovenfor et spil gran-domino.
Så er der ellers grågæs på marken!
Så filmede vi Vilde Venner - med krible-krable Det bliver sendt til maj 2014.
   
Der er enormt mange agern i år. Ikke så mange bog, men enorme mængder agern. Mange er der hul i. Det er larven til højre, der har boet i og ædt af frøet i agernet. Siden har den gnavet hul og har mast sig ud af hullet. Den forpupper sig i jorden og kommer op til foråret som et helt andet dyr: En agernsnudebille.

Oktober 2012

Sidst i oktober kom nattefrost og hagl.
Hønsene har ynglet meget i år, så der er ikke plads til alle hønsene i volieren. Derfor går en del høns løs omkring Vestre Hus. De sover i hylden på gårdspladsen, hvor de er uden for rævens rækkevidde. Og så er der den gyldne høne, som ruger i en gammel kompostbeholder :-)

Oktober 2011

På solskinsdage i oktober kan man opleve, at der pludselig flyver silketråde ud over markerne. Det kaldes flyvende sommer, og det er en måde edderkopper kan spredes på. De laver en lang tråd, og når vinden griber fat i tråden og river den med sig, følger edderkoppen med. - Det er små edderkopper. Mest dværgedderkopper, som den på billedet, men det kan også være unger af større arter.
For tiden er der stor harmoni i Vestre Hus lille hønseflok. Alle tre høner lægger blålige æg. De to af dem lægger æg af halv størrelse. Det har de fra deres mor, som var en dværghøne.

Oktober 2010

Allerød Nyt laver Web-TV om skovens farver. Klik her og se.
Jeg modtog prisen "Årets kylling" fra Landsforeningen Natur og Ungdom for mit arbejde med at fremme børns interesse for naturen.
Den blomstrer som den sidste ægte danske plante - vedbenden. Her i oktober og ind i november står den i fuldt flor og tiltrækker mange fluer og de sidste bier, for den danner masser af nektar. Bærrene modnes først til foråret.

Videre til 2007-2009

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned